Successos

"Et matarem, estem disposats a tot": cau una empresa de desocupació il·legal a Tarragona

Els Mossos han detingut 16 persones i investiguen més de 60 desocupacions extrajudicials

3 min
Desarticulen un grup criminal que feia desocupacions extrajudicials

BarcelonaComençaven amb suavitat, mirant de convèncer l'inquilí d'un pis perquè firmés un document en què es comprometés a marxar de l'immoble a canvi que se li perdonés "el deute" que tenia amb el propietari de l'habitatge. Si aquesta primera negociació –amb un to clarament intimidatori– no donava els seus fruits, començava una autèntica tortura psicològica amb un objectiu molt clar: que el llogater no pogués més i marxés del pis que no podia pagar.

Per aconseguir-ho, els membres d'aquesta empresa de desocupació il·legal que els Mossos han desarticulat (dos membres estan en presó preventiva) tenien diverses tècniques. Una era l'amenaça verbal directa. "Si no te'n vas, sortiràs d'aquí amb els peus per davant", "Ara comença el pitjor" i altres missatges menys metafòrics: "Et cremarem" o "Et matarem, estem disposats a tot". Aquests eren els missatges que rebien les víctimes a través de trucades amb número ocult. Unes trucades que en moltes ocasions es feien de matinada i que, a vegades, quan el telèfon sonava a mitjanit i les víctimes despenjaven, es trobaven que a l'altre cantó del telèfon ningú els deia res. Segons apunta la interlocutòria judicial, l'única finalitat d'aquestes trucades era "intimidar, espantar i doblegar la resistència" de les víctimes.

La pressió psicològica també s'aconseguia picant al timbre i donant cops a la porta de les víctimes en hores intempestives, inutilitzant els panys de les portes o, fins i tot, destrossant el cotxe de l'inquilí, les finestres de la casa o la porta del pis a cops de destral. Però la cosa no acabava aquí, perquè l'organització criminal també feia un seguiment exhaustiu de cada un dels passos que feien les víctimes per obtenir informació amb la qual intimidar-los. "Al Pere Mata hi ha una plaça reservada per a tu", van dir per trucada a una de les víctimes fent referència a l'hospital psiquiàtric de Reus on va haver de ser traslladada pels forts atacs d'ansietat que va patir a causa dels atacs dels criminals.

Si tot això no funcionava, en la següent fase del pla de desocupació els criminals passaven a l'acció entrant directament a casa de les víctimes per destrossar-la i també per robar-hi. En un dels casos, els delinqüents van entrar en un pis per robar el gos d'una de les víctimes i fer-lo servir per extorsionar-la: l'obligaven a marxar de l'immoble si volia recuperar l'animal. Per entrar al pis que volien desocupar estaven disposats a tot. En més d'una ocasió, els criminals havien arribat a arrencar una nena de les mans de la seva mare perquè aquesta sortís corrent del pis per recuperar-la i aprofitar el moment per entrar a dins de l'immoble.

Per tot plegat, les víctimes acabaven desgastades psicològicament, amb trastorns d'ansietat i estrès, havent de canviar les seves rutines diàries i fins i tot havent de requerir una baixa mèdica.

Empresa de "serveis de mediació"

El passat 15 de maig els Mossos d'Esquadra van desmantellar la banda criminal, que actuava sota l'aparença d'una empresa legal (Antiokupa Tarraco) que oferia serveis de mediació entre propietaris i llogaters a través d'un bufet d'advocats, el titular del qual era un dels socis de l'empresa de desocupació.

L'operació s'ha acabat amb 16 persones, d'entre 27 i 59 anys, detingudes per més de 60 desocupacions extrajudicials a Sant Joan Despí, Rubí, Mataró, Barcelona, l'Hospitalet de l'Infant, Salou, Reus i Tarragona.

Als detinguts –cinc dels quals amb antecedents– se'ls acusa de delictes de coaccions, amenaces, usurpació de funcions, assetjament, violació de domicili, lesions, danys, robatori amb força, robatori amb violència i contra la integritat moral i el sentiment religiós. A més, els Mossos investiguen onze persones més i no descarten més detencions.

stats