POLÍTICA
Cultura 11/05/2019

Es crea el ParlaMent Ciutadà de Cultura

La iniciativa vol incidir en les polítiques culturals impulsades per l’Ajuntament de Barcelona

i
Sílvia Marimon
2 min

BarcelonaFa temps que la cultura pateix retallades, i malgrat les promeses el pressupost que s’hi dedica sempre és molt baix. S’han fet molts crits d’alerta i manifestos però no hi ha símptomes de millora. Amb la voluntat d’incidir en les polítiques culturals impulsades per l’Ajuntament de Barcelona, ahir es va crear el ParlaMent Ciutadà de Cultura. Unes 120 persones, des de veïns del Raval fins a responsables municipals com Joan Subirats, gestors com Xavier Marcé o portaveus d’associacions professionals i culturals, es van reunir durant tot el matí de dissabte al Santa Mònica. Darrere d’aquesta iniciativa hi ha, entre altres, l’arquitecta i urbanista Itziar González: “Demanem el dret a la política i no creiem que l’única manera sigui votar o ser membre d’un partit, es pot fer política analitzant la realitat i agrupant-nos per canviar-la”.

L’origen d’aquest ParlaMent Ciutadà de Cultura es remunta al 27 de gener passat, quan es va fer la Jornada de Política Cultural Municipalista a l’Antic Teatre. Molts dels que hi van assistir no volien que les propostes es quedessin en un calaix i s’oblidessin. La continuació va ser el document per al “rescat” de la cultura, que proposa, entre moltes altres coses, garantir el suport i la visibilitat de les diferents realitats i manifestacions artístiques i culturals, assegurar la continuïtat dels projectes de base de llarga trajectòria, crear espais i canals de comunicació eficients, garantir la transparència en la gestió dels equipaments, dotar els espais de la cultura de codis ètics i fomentar la direcció col·legiada. Una de les propostes del grup impulsor és una anàlisi crítica de què és i què ha sigut l’ICUB o debatre la creació d’un Observatori Municipal de la Cultura. No és el primer Parlament ciutadà que es crea. “Vam començar el 2012 amb l’objectiu de crear un contrapoder ciutadà, un espai no de partits sinó compartit, reunir les diferents lluites, liderar la redacció de lleis i no delegar-les”, diu González, que ha impulsat des d’aquests Parlaments a la Marea Blanca o l’Observatori Ciutadà contra la Corrupció.

A partir d’ara s’anirà treballant un text al qual s’hi podran sumar al·legacions, i hi haurà una nova reunió l’1 de juliol. “En aquests debats no es vota perquè no es vol que cap minoria se senti exclosa. Es delibera i qui discrepa és qui més parla -diu González-. Aquest document es convertirà en un contracte-programa que farem arribar als càrrecs electes i no electes perquè el signin. Volem fiscalitzar com ho fa el Parlament, que és qui controla l’executiu”, diu l’arquitecta.

stats