ART
Cultura 08/11/2012

El límit cronològic de les col·leccions del MACBA i el MNAC desapareix

La divisió estava establerta a cavall del 1940 mentre que ara operaran segons la seva funció específica: un serà el museu de l'art català i l'altre el museu de la contemporaneïtat

Acn
2 min
El nom ajuda a fer la cosa

BarcelonaEl Museu Nacional d'Art de Catalunya i el Museu d'Art Contemporani de Barcelona han consensuat un nou criteri de delimitació cronològica de les col·leccions amb l'objectiu que cada museu operi segons la seva funció específica. El MNAC elaborarà el relat de les manifestacions artístiques catalanes de forma multidisciplinària mentre que el MACBA representarà la contemporaneïtat de la creació artística catalana i internacional des de la transversalitat. Fins ara, la divisió la regulava un dictamen de 1992, que establia que el MACBA incorporava obres a partir de 1940 i era una continuació del MNAC.

Les circumstàncies que van determinar el dictamen de la Junta de Museus de 1992 han experimentat una transformació, de manera que la decisió ha tingut un efecte sobre les col·leccions i les polítiques d'exposició d'aquestes institucions museístiques. Com a conseqüència, en tots dos equipaments hi ha una mancança en el tractament que s'ha donat a l'expressió plàstica catalana posterior als anys 40.

La proposta del Govern després de l'acord entre el MNAC i el MACBA estableix que aquests museus treballaran coordinadament per augmentar la seva rellevància, coneixement i gaudi de l'art per part dels ciutadans i articular narratives que situin l'art català en el context internacional.

Acords de préstec mutu

El MNAC i el MACBA han establert una política de préstec mutu i prioritari sense cap cost econòmic, una coordinació de les polítiques d'exposició de cadascuna de les institucions i de les seves programacions expositives i compartir, en la mesura del possible, serveis i recursos tècnics (magatzems, restauració, investigació...).

El president del MNAC, Miquel Roca, ha mostrat una gran satisfacció perquè reconeix que "fa temps" que s'aspirava a un acord d'aquesta naturalesa. "L'acord l'hem teixit amb molta facilitat. Ara iniciem una nova etapa des de la responsabilitat amb l'objectiu de seguir col·laborant amb el MACBA", ha reblat Roca. El MNAC, doncs, tindrà segons el seu president una "configuració diferent del què representava fins ara".

El director del Museu Nacional d'Art de Catalunya afirma que l'acord "no es plasmarà tant en peces com en el relat". L'entramat, doncs, es farà "més complex" i la circulació més fluida, un aspecte qualifica de "bàsic" pel patrimoni. En aquesta línia, Roca ha afegit que podran posar "en valor" el seu estoc i exposar peces que fins ara no podien.

El president de la Fundació Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA), Leopoldo Rodés, s'ha expressat en una línia similar assegurant que l'acord ha estat "molt fàcil perquè no hi ha desacord". "Mai he entès com és que no anava d'aquesta manera i l'acord deixa les coses clares pel futur", ha precisat.

stats