SANT JORDI
Cultura 22/04/2013

Del Vaquilla a Mortadel·lo: el pregó d'Albert Sánchez Piñol en 11 frases

L'autor de 'Victus' no signarà llibres aquest dimarts, però aquest dilluns a la tarda ha estat protagonista del pregó de la lectura, amb Toni Soler. "Jo no accepto ni els límits del diccionari", ha dit

Laura Serra
2 min

Barcelona- "Hi ha moltes tradicions a la ciutat, i una és que no vaig a signar per Sant Jordi. En tinc bon record fins el primer any que vaig publicar un llibre, llavors va ser terrorífic, espantós”.

- "Escriure un llibre que no llegirà ningú és el més fàcil del món. Jo confio i crec en la literatura popular i alhora de qualitat".

- "Per què serveixen els llibres i la literatura? No és que la narrativa ens faci millors persones, és que ens fa persones".

- "Com podríem explicar la nostra història als russos o coreans si no és a través de la literatura ['Victus' s'està traduint a aquestes llengües]. Però jo primer dirigeixo la literatura a nosaltres mateixos. No és que els coreans no sàpiguen què va passar a Catalunya el 1714, és que no ho saben al Guinardó".

- "Amb 'Victus' he après la capacitat de perseverança, resistència i patiment dels catalans".

- "El 1714 no hi havia aquest 'rotllo' del fet nacional i el fet social. El fet nacional era el social. La defensa aferrissada de la ciutat s'explica perquè la derrota suposava perdre els drets i institucions".

- "Alguns polítics van tenir un paper galdós, i ara tenen l'oportunitat d'arreglar-ho. D'altres van tenir una actitud heroica"

- "No tinc cap rutina per escriure, no és com fitxar o obrir una aixeta".

- "La gent diu a les entrevistes que als 8 anys llegia Tolstoi. Jo llegia Mortadel·lo".

- "Jo no accepto ni els límits del diccionari. Ja que et poses a escriure, no et tallis! No et vindrà ni la CIA ni el KGB".

- "Sóc de la generació Vaquilla, la dels quinquis que et robaven la bossa de pipes. Pensava que els havien d'ajuntar tots i bombardejar-los. Que em digués que no s'havia de fer un capellà, no tenia sentit. Però vaig llegir Spiderman, i en el número que el Follet Verd mata la seva nòvia, la Gwen Stacy, l'Spiderman no mata el Follet, perquè si el mata es converteix en ell. Així ho vaig entendre".

stats