En directe
23 Apr 2022
Sant Jordi

Sant Jordi resisteix contra tots els elements

Núria Juanico Llumà
23 Apr 2022

Empar Moliner i Santiago Posteguillo, els dos autors més venuts del Sant Jordi 2022

Jordi Nopca

El Gremi de Llibreters considera que ha sigut "un bon Sant Jordi"

El Gremi de Llibreters tanca "un bon Sant Jordi" i assegura que, ben segur, s'han assolit xifres prepandèmia i s'arribarà al nivell del 2019, tot i els efectes del mal temps, que a Barcelona ha obligat algunes parades a plegar abans d'hora perquè se'ls han mullat els llibres o perquè han caigut les carpes. La presidenta del gremi, Carme Ferrer, subratlla que "a tot Catalunya", això sí, les llibreries s'han omplert durant tota la jornada, tal com recull l'ACN. I que els carrers, quan ha fet bo, també han estat un formiguer. "Hi havia moltes ganes; Sant Jordi és una gran festa de país. Sempre ho dic, però avui encara me n'omplo més la boca", afirma Ferrer.

23 Apr 2022

Calonge, poble de llibres: “És una meravella, mai havia vingut tanta gent”

Maria Garcia

Joan-Lluís Lluís: "Sant Jordi és la festa del llibre més gran del món i l'hem inventat nosaltres"

"La pluja i la pedra potser faran que ens quedi un record una mica punyent d'aquest Sant Jordi", diu Joan-Lluís Lluís mentre firma exemplars de Junil a les terres dels bàrbars, que aquest any ha guanyat el premi Òmnium. La novel·la comença amb la fugida d'una noia culpable de la mort del seu pare al principi de l'era cristiana. L'escriptor acompanya cada firma amb un dibuix d'una sandàlia menorquina. Per cada llibre fa un dibuix especial. "Aquest és d'una avarca menorquina, extreta del llibre de l'arxiduc Lluís d'Àustria sobre les Illes Balears, i l'he escollit perquè és un peu mal calçat, és un peu pobre que pateix", assegura. El dibuix va acompanyat de la frase "Et caminaré sense ferir-te". Joan-Lluís Lluís es declara feliç de poder firmar des del matí fins al vespre: "Si hi hagués sessions nocturnes, m'hi apuntaria, és la festa del llibre més gran i més bonica del món. Per a mi és molt important poder sortir de la cova i veure la llum dels lectors, sovint m'expliquen coses molt més intel·ligents del que jo hagi pogut pensar". L'escriptor creu que hauríem de sentir-nos molt orgullosos de tenir una festa com aquesta: "És la festa del llibre més gran del món i l'hem inventat nosaltres. Si fos danesa o japonesa n'estaríem admirats i diríem «mira quina gent més civilitzada»".

Sílvia Soler: “Ens en recordarem molt, d’aquest Sant Jordi"

“Teníem ganes de Sant Jordi perquè hem aguantat la pluja”, li diu una lectora a Sílvia Soler. “Ens en recordarem molt, d’aquest Sant Jordi. D'una banda, és molt gratificant veure que la gent fa cua sota la pluja. De l'altra, fa molta pena. S’han mullat molts llibres. És un dia molt estrany”. Molts lectors compren el nou llibre de Sílvia Soler, L’alegria de viure, i li asseguren que els han llegit tots: “Segueix escrivint, sisplau”. “He signat molts packs de dos llibres”, assegura. Després de superar la pluja del matí i que a la televisió li hagin assecat els pantalons amb un assecador, la tarda és un degoteig de lectors: per a la mare, per a la dona, soc una fan, soc de Badalona. "A veure si amb aquest també l’encertem”, diu. Ella ho dedica a qui toca amb: “Per celebrar un Sant Jordi plujós”.

23 Apr 2022

Un ferit lleu, parades destrossades i llibres mullats: els ruixats causen estralls per la Diada

Antoni Ribas Tur

Eva Baltasar: “Em fa Il·lusió que vinguin amb el tríptic perquè els hi signi.

“Em fa Il·lusió que vinguin amb el tríptic perquè els hi signi. A cadascú li ressona un personatge i els agrada més un llibre o altre”, afirma l'escriptora Eva Baltasar. Mamut és més “dura, mes austera i mes violenta”, explica, però com que retrata una fugida a la natura diu que molta gent s’hi identifica. Potser el confinament hi ha ajudat.

Eva Baltasar ha signat a La Carbonera i ara sota cobert a Abacus. El personatge de Mamut “no estaria gaire còmode” signant a Barcelona però diu: “M’hi identifico mentre escric, però se sortir-ne i adaptar-me”. Baltasar tindrà un parell de presentacions després de Sant Jordi i es podrà concentrar i tenir la “tranquil·litat per crear”. Ja te entre mans la propera novel·la que també tindrà una protagonista femenina en primera persona però no apareixerà la maternitat. No es posa deadline: "Tinc la pau i la llibertat d’escriure el que vull".

Pilarín Bayés: "És un Sant Jordi com els d'abans"

"És un Sant Jordi com els d'abans", diu Pilarín Bayés des del dinar d'Enciclopèdia Catalana a l'Hotel Mimosa. En conversa amb Àngel Casas, la il·lustradora ha explicat que la pedregada l'ha enganxat firmant i que "la gent ha tingut molta paciència". "Ha quedat tota la taula plena de pedra", ha dit Bayés. A Casas l'ha enganxat canviant de lloc de signatura i ha tingut feina per protegir la cadira de rodes, que no es pot mullar.

Care Santos: "El que em diuen els lectors per Sant Jordi és el més bonic de l'any"

Care Santos i Maria Carme Roca comparteixen l'entusiasme per haver tornat a un Sant Jordi "que s'acosta molt a la normalitat". "Tots en teníem moltes moltes ganes. El que em diuen els lectors per Sant Jordi és el més bonic de l'any", diu Santos. "I serveix per carregar piles", afegeix Roca, des del tradicional dinar de l'Hotel Condes de Barcelona.

La pluja i el vent provoquen destrosses a la parada de l'editorial Raig Verd

La pluja ha provocat danys greus a la parada de Raig Verd. Com ha piulat l'editora Laura Huerga, la tempesta ha bolcat les taules i s'ha emportat la carpa de l'estand de la seva editorial. També els ha fet malbé molts exemplars: "12 metres de llibres per llençar. Quina tristor", ha dit també Huerga.

Martí Gironell: "Hem recuperat el contacte amb els lectors, i això fa molta il·lusió"

Des del tradicional dinar de Sant Jordi d'Edicions 62 a l'Hotel Condes de Barcelona, Martí Gironell celebra que hagin desaparegut les restriccions: "L'any passat tot estava molt pautat, amb mascaretes i tanques. Era un Sant Jordi per als militants militants", explica Martí Gironell, que aquest any ja té sensació de plena normalitat. "Hem recuperat el contacte amb els lectors, i això fa molta il·lusió. També veig molts passavolants, les ganes de Sant Jordi surten al carrer", afegeix Gironell.

Andreu Buenafuente: "Aquest Sant Jordi és com tornar-me a enamorar d'una diada que vaig viure durant molts anys"

Andreu Buenafuente viu aquest Sant Jordi gairebé com una relació amorosa: "És com tornar-me a enamorar d'una diada que vaig viure durant molts anys", ha dit en declaracions a Europa Press. Enguany signa exemplars del seu nou llibre il·lustrat, La llista màgica d'animals, “un projecte infantil molt diferent”. També destaca el fet de veure la cara als seus lectors per primera vegada en dos anys: "Són meravellosos. Avui és el primer gran dia de descobriment de cares".

 

23 Apr 2022| Última hora

Rigoberta Bandini fa una crida per comprar llibres d'"autors que lluiten perquè la seva veu sigui escoltada"

La cantant Rigoberta Bandini recomana apostar pels llibres alternatius i autoeditats i pels "autors que lluiten perquè la seva veu sigui escoltada", tal com recull Europa Press. La cantant va publicar el llibre Vértigo fa unes setmanes i diu que signar llibres li permet "establir un contacte més estret" amb els seus fans.

Bel Olid, Jordi Cuixart i David Fernández expliquen contes als més joves dins els actes reivindicatius d'Òmnium

Òmnium Cultural té un escenari preparat per oferir 12 hores ininterrompudes de literatura infantil i juvenil en català, al capdamunt de la Rambla de Barcelona, a tocar amb la Diagonal, però la pluja no ha permès que aquesta marató transcorregués sense interrupcions. Com han pogut i quan la pedra i la pluja els han deixat, des de Bel Olid fins a Jordi Cuixart, passant per David Fernández, han explicat contes als més joves. És un dels actes reivindicatius d'Òmnium emmarcats dins l'acte "Que el drac no se't mengi la llengua", que denuncia que el consum de cultura en català, sobretot pel que fa al públic més juvenil, està en hores baixes.

23 Apr 2022

Tercer Sant Jordi de pandèmia als hospitals: "Hem perdut la por"

Laura Serra

Sol i gran afluència de gent als carrers a Lleida

Les primeres hores de la diada de Sant Jordi i sobretot el migdia han concentrat una gran afluència de gent als carrers de Lleida amb moltes ganes de recuperar aquesta jornada després de dos anys seguits marcats per les restriccions pel covid-19.

En contra dels pronòstics que apuntaven pluja, el temps ha estat favorable i el sol ha brillat durant bona part del matí, i els venedors de llibres i roses han mostrat la seva satisfacció pel fet que això comporta que hi hagi més gent amb ganes de comprar.

Per segon any consecutiu, la rambla de Ferran ha esdevingut el punt neuràlgic on s'han concentrat la majoria de parades de llibres i roses. La Paeria ha tallat el trànsit dels carrers adjacents i això ha facilitat l'afluència de gent.

La pluja respecta Sant Jordi a Tarragona: la Rambla Nova és plena de gom a gom

La pluja ha respectat el matí de la diada de Sant Jordi a Tarragona, on s'han instal·lat 118 parades de llibres, roses i entitats a la Rambla Nova. A diferència de l'any passat, quan les restriccions sanitàries van condicionar la celebració i la ubicació dels estands, enguany s'ha ocupat tota la rambla des del Balcó del Mediterrani fins a la Font del Centenari.

El xàfec de primera hora del matí ha endarrerit una mica la festa, però la gent ha remenat amb tranquil·litat llibres i roses fins a la una del migdia, quan la pluja ha tornat a fer acte de presència breument. Nombrosos autors locals han estat protagonistes amb la firma de llibres, i els lectors més petits han gaudit de Rambla Avall, un espai per llegir amb calma organitzat per l'entitat Tecletes.

"Llum a la foscor!"

Tot i estar ben xop, Carles Porta ha seguit firmant després de la tempesta. Hi havia llibres molls a les parades, i quan ha acabat el xàfec els lectors que hi feien cua han cridat molt entusiasmats: "Llum a la foscor!" "Et segueixo molt, estic esperant el 2 de maig amb candeletes", ha dit la Teresa, una de les lectores que ha esperat sota la pluja. "Estic molt agraït, l'any passat també vaig firmar, però no va tenir res a veure amb avui", ha dit Porta.

Èpica de Sant Jordi sota la pluja

This browser does not support the video element.

Un quart d'hora d'infern... i novament el sol. Així transcorre la diada de Sant Jordi a Barcelona, d'acord amb les previsions meteorològiques, tot sigui dit. La intensitat de la pluja, acompanyada de pedra, no ha malmès l'entusiasme de Rigoberta Bandini, Karlos Arguiñano i Fernando Aramburu, que compartien espai de signatura al passeig de Gràcia i han seguit firmant mentre la gent mirava de protegir-se de la pluja. També hi ha hagut corredisses per tapar els llibres amb plàstics i resignació pel mullader, i de sobte ha tornat el sol i ha ressonat un aplaudiment d'agraïment.