Cultura 23/04/2022

Calonge, poble de llibres: “És una meravella, mai havia vingut tanta gent”

Les set llibreries de la població del Baix Empordà celebren l'èxit de la primera diada de Sant Jordi com a 'booktown'

3 min
Calonge ha celebrat aquest dissabte la primera diada de Sant Jordi com a 'Poble de llibres'

Calonge“Molts deien que no funcionaria, però mai havíem tingut tanta gent per Sant Jordi”, ha admès la Remei, una veïna de Calonge. La població del Baix Empordà es va erigir al desembre com el primer Poble de Llibres de Catalunya, amb l’obertura de set llibreries especialitzades al nucli antic, i tothom es preguntava si la iniciativa acabaria rutllant. Aquest dissabte era una prova de foc: han celebrat el primer Sant Jordi com a booktown, i el balanç no podria ser més positiu. Des de primera hora els carrers eren un formigueig de visitants que han desafiat el fort vent i l’amenaça de pluja per endinsar-se entre les roses i les noves llibreries.

“És una meravella, mai havia vingut tanta gent. Abans gairebé no hi havia ningú, nosaltres solíem anar a Palamós o Platja d’Aro, però avui el contrari, molta gent ha vingut cap aquí”, ha dit la Irene, calongina de naixement, que feia cua en un dels nous establiments, Rals Llibres. La seva propietària, Meritxell Ral, no donava l'abast i atenia l’entrevista mentre cobrava a uns clients i buscava uns llibres per a uns altres. “Vam obrir abans de Nadal i l’hivern és l’hivern. Avui és el punt de sortida i esperem tenir una bona temporada”, ha desitjat.

A només quatre passes, la imatge de la llibreria Libelista Calonge confirmava l’èxit: gairebé no s'hi podia ni entrar, de la filera que s'acumulava a la porta. “Estem aclaparades i al·lucinant, s’estan superant totes les expectatives”, ha dit la titular, Belen Vieyra, que també ha assegurat que els clients no només van a comprar llibres. “Es nota que no venen com si fos un Amazon o l’Fnac, venen a buscar la figura del llibreter que els recomani alguna cosa”. I assenteixen amb el cap el Jaume i l’Esmeralda, de Platja d’Aro, que just estan pagant: “Sempre anàvem a Girona o Barcelona, però avui hem preferit venir aquí perquè tens set llibreries especialitzades, amb llibreters que dominen les matèries”.

Centenars de visitants han omplert les set llibreries especialitzades de Calonge durant aquesta diada, com la Rals Llibres, a la imatge.

"Els llibres són llavors"

Per celebrar la diada com a poble de llibres, l’Ajuntament de Calonge ha organitzat tot un seguit d’activitats durant tot el cap de setmana, amb concerts i competicions. Cristina Vilà, de La Viatgeria, ha afirmat que la iniciativa de convertir Calonge en una booktown està funcionant: “Entre setmana no ve gaire gent, però el cap de setmana sí que tenim moltíssimes visites que venen expressament”. Així mateix, segons Xavi Serra, de la llibreria Orient, ha servit per “revitalitzar el poble”: “Tots els comerços n’han sortit beneficiats”.  

Un extrem que ha confirmat Maria Teresa Sitjas, de Ca l’Esparter, una sabateria que aquest any celebra 100 anys. “Nosaltres entre Nadal i Setmana Santa no obríem els diumenges, però ara sí, perquè ve molta gent per les llibreries. Ens encanta veure el poble així”, deia il·lusionada. I Xavier Palet, de la botiga d’antiguitats Kamerino –que ven llibres de segona mà a 8 euros el quilo–, ha aplaudit l’augment de vendes, tot i que creu que l’Ajuntament també hauria d’ajudar “la resta de comerços que no són llibreries”. 

I és que en els últims anys s’han tancat moltes botigues del centre antic, i avui els veïns contemplaven esperançats la gentada que voltava pel poble. Perquè, com afirmava Belén Vieyra, “els llibres no són mercaderies, són com terres de cultiu, com llavors”, i ara estan escrivint un nou capítol a Calonge.

Grans i petits han omplert els carrers de Calonge per celebrar la primera diada de Sant Jordi com a 'poble de llibres'.
stats