Cultura 03/10/2019

Els últims esculls per exhumar Franco: els tres recursos de l'entorn de la família del dictador

El Suprem resoldrà la setmana que ve els serrells pendents per aixecar la suspensió cautelar

Ara
2 min
Visitants al Valle de los Caídos a la tomba de Franco

BarcelonaTot indica que el llarg i embolicat procés per exhumar Franco està a punt d’arribar al capítol final, tot i que sempre hi poden haver sorpreses. La setmana que ve, segons fonts pròximes al Suprem, es resoldran els tres recursos pendents que van provocar la suspensió cautelar de l’exhumació de les restes de Franco el 4 de juny. Aquests tres recursos pendents són els del prior del Valle de los Caídos, la Fundación Nacional Francisco Franco i l’Asociación de Defensa del Valle de los Caídos. Fins ara el Suprem només havia resolt el recurs presentat per la família perquè era el més complex i perquè amb la sentència també es decidia el destí final de les restes del dictador.

La setmana passada el Suprem va desestimar per unanimitat la totalitat dels recursos que havien interposat els familiars del dictador. La sentència donava llum verda a l’exhumació i a l’enterrament de Franco, tal com volia el govern de Pedro Sánchez, al cementiri madrileny de Mingorrubio. Amb la sentència, doncs, s’obria la porta perquè el president espanyol complís amb la primera promesa electoral que va fer i que ha tingut un recorregut molt més llarg del que es pensava.

Ha estat l’Advocacia de l’Estat la que ha sol·licitat al Suprem aixecar les mesures cautelars que continuen vigents perquè encara no s’han resolt els tres recursos de l’entorn del dictador. Es tracta, segons fonts pròximes al Suprem, d’un formalisme necessari i que s’hauria de resoldre ràpidament.

Tanmateix, no és l’únic obstacle. L’Advocacia de l’Estat també ha demanat al Suprem una certificació de sentència, que podria ser necessària per fer-la arribar al jutge José Yuste, titular del jutjat contenciós número 3 de Madrid, que té paralitzada de manera cautelar la llicència d’obres per aixecar la llosa de la tomba de Franco. El Suprem ja havia decidit que les obres eren menors i no es necessitava llicència d’obres. No obstant això, la paralització cautelar continuarà fins que Yuste no rebi aquesta certificació de sentència.

stats