CINEMA
Cultura 13/10/2012

'Looper': quan els criminals ataquen a través dels viatges en el temps

La cinta protagonitzada per Bruce Willis i dirigida per Rian Johnson ('Brick') tanca el festival de Sitges

Acn
2 min

SitgesSom a les acaballes del segle XXI i ja és possible viatjar al passat i al futur. Ben aviat aquest recurs cau en mans de les bandes criminals i fins i tot hi ha gent que encarrega a tercers que facin aquests viatges per matar persones que els han fet o els faran nosa. Així arrenca 'Looper', la pel·lícula de ciència-ficció que tanca la 45a edició del Festival de Cinema Fantàstic de Catalunya, Sitges 2012, i que aquest dissabte ha presentat el director Rian Johnson. La cinta està protagonitzada per Bruce Willis, un sicari que es veurà amenaçat de mort quan ell mateix rep, 30 anys enrere, l'encàrrec de matar-lo.

Johnson ja és conegut al festival perquè fa uns anys va guanyar el Premi Citizen Kane del certamen amb la seva cinta debut, 'Brick'. Una pel·lícula que llavors protagonitzava un joveníssim Gordon-Levitt, i que ara repeteix a 'Looper' encarnant el personatge de Bruce Willis de jove. "Sense caure en la imitació, va prendre com a referència el Willis de 'Sin City' o altres treballs més recents, on no són tan obvis els gestos que l'han fet tan famós", ha afegit Johnson.

Molts diuen que Rian Johnson té molts números de convertir-se en el nou impulsor del gènere de la ciència-ficció. I és que un dels aspectes que més ha valorat la crítica de 'Looper' és que planteja situacions realistes, tot i que es desenvolupin en un futur hipotètic. Una altra vessant que Johnson treu amb nota són els constants salts en el temps que es desenvolupen durant el metratge. "No és gens fàcil", ha admès, "però crec que el secret de qui explica la història és no obsessionar-se a explicar els salts, ja que si no et passaries tota la pel·lícula justificant aquestes anades i vingudes", indica.

La primera part de 'Terminator' ha estat una de les cintes en què el director de 'Looper' s'ha inspirat. "És una pel·lícula que fa servir aquest recurs molt bé i per això volia emular-la", ha dit. "L'important no és que tot cobri sentit, tot i que sí que s'han de marcar algunes regles", ha continuat. Sobre els personatges, el director de 'Looper' afirma que rebutja aquells que "són o blanc o negre" i, per tant, troba més interessants els que mostren diversos "matisos de gris", ha conclòs.

stats