Col·lecció Pensament
Cultura 11/05/2015

“George Orwell té la capacitat de despertar vocacions“

Ara
2 min
“George Orwell 
 Té la capacitat de despertar vocacions“

Barcelona¿George Orwell ha servit de bíblia política a altres autors, com Colm Tóibín?

Orwell és un autor que enlluerna i Homenatge a Catalunya és un llibre que per a molts lectors suposa una descoberta: la descoberta de Catalunya o de Barcelona, per a alguns, la porta d’accés a la Guerra Civil per a d’altres. També té la capacitat de despertar vocacions. Al Dia Orwell ho vam veure l’any passat amb Colm Tóibín i ho veurem aquest any amb George Packer, que quan va llegir Homenatge a Catalunya als 23 anys va trobar la direcció cap a la qual volia dirigir la seva carrera.

Quin va ser el recorregut d’Orwell a Catalunya?

Va arribar a Barcelona el dia de Sant Esteve del 1936 i va marxar el 23 juny del 1937. Durant aquests sis mesos va repartir el seu temps entre Barcelona i les trinxeres del front d’Aragó. La seva presència a Barcelona es concentra principalment al voltant de la Rambla, on va ser testimoni dels anomenats Fets de Maig del 1937. Aquests són els espais que recorren les rutes literàries del Dia Orwell (més informació a Amigce.org ) i que també van ser recollits al projecte de realitat augmentada Orwell en BCN (consultable a través de l'app Layar)

¿Quin paper va tenir l’experiència catalana en la seva obra posterior?

Absolutament cabdal. El que ell va viure de primera mà a Barcelona li va proporcionar les claus per fer una lectura clarivident del seu temps i fins i tot per avançar-se als esdeveniments futurs. El terror que va presenciar i del qual va estar a punt de ser víctima va acabar donant la forma definitiva al seu pensament polític i a la seva obra. Tant La rebel·lió dels animals com 1984 són ficcions que tenen com a rerefons evident els fets reals que havia patit a Barcelona.

stats