Cultura 03/07/2014

Els guanyadors dels premis FAD d'arquitectura i interiorisme

El jurat ha guardonat una complexa intervenció urbanística a Lisboa i destaca el retorn dels arquitectes als valors del seu ofici, al seu compromís social i a la seva vocació de servei

Ara
3 min

BarcelonaEntre les 381 obres presentades a la 56a edició dels premis FAD d'arquitectura i interiorisme, el jurat en va selecciona un total de 60 en les diferents categories. Aquestes són les guanyadores:

Premi FAD en la categoria d'arquitectura: Itinerari des del centre de Lisboa fins al castell de Sant Jordi, de Joao Pedro Falcao de Campos, perquè "és capaç de sintetitzar les virtuts de la rehabilitació i de la tècnica, resultat d'un important treball d'investigació i d'una gran sensibilitat". L'obra consisteix en connectar el centre de la ciutat amb el Castell de Sant Jordi. Per fer-ho, cal salvar un fort desnivell. L'arquitecte va optar per una solució que defuig el que hauria sigut més fàcil i evident: va col·locar tres ascensors al pati d'un edifici d'habitatges. A més, l'Ajuntament de Lisboa va comprar les plantes baixes dels dos edificis i hi ha ubicat diverses dependències d'ús públic com un sala d'exposicions i una oficina d'informació turística.

Itinerari des del centre de Lisboa fins al castell de Sant Jordi, de Falcao do Campos / JOSÉ MANUEL RODRIGUES

Premi FAD en la categoria de ciutat i pasaitge: 'Vall trenada', al barranc d'Elx, del Grupo Aranea, per "una estratègia de paisatge aconseguida a través d'un fort compromís social on l'arquitectura fa de nexe entre dues realitats fins ara aïllada". Sense renunciar a la bellesa plàstica de les passarel·les que connecten dos barris d'Elx fins ara separats per un barranc, els arquitectes van engegar un procés participatiu amb la ciutadania i els col·lectius de la ciutat per afinar el seu disseny.

'Vall trenada', al barranc d'Elx, del Grupo Aranea / JESÚS GRANADA

Premi FAD en la categoria d'interiorisme: 'Casa entremurs', de l'estudi RCR. "Un projecte ple de risc i experimentació en l'àmbit domèstic, on es busca d'una forma gairebé científica la construcció de la poesia en total coherència amb la trajectòria de l'equip", diu el jurat d'aquest habitatge. La 'Casa entremurs' és la residència d'un dels integrants de l'equip d'arquitectes, Rafel Aranda.

'Casa entremurs', de l'estudi RCR / HISAO SUZUKI

Premi FAD en la categoria d'intervencions efímeres: 'Wild furniture-L'autèntica cadira de Barcelona', de René Müller i Ariane Patout. Segons el jurat, "Art, arquitectura i disseny estan presents en aquest treball on la metàfora aconsegueix fer renéixer el que ja s'imaginava acabat".

'Wild furniture-La autèntica cadira de Barcelona', de René Müller i Ariane Patout / RENÉ MÜLLER I ARIANE PATOUT

En la categoria de guardons internacionals, el jurat ha premiat els quatre edificis finalistes:

Hospital de Puyo, a l'Equador, de Patricio Martínez González i Maximilià Torruella Castel

'Playhouse (la caseta de fusta a Finlàndia)', d'Eugeni Bach Triadó i Anna Bach arquitectes

Nou Rijksmuseum, de Cruz y Ortiz arquitectos

Restaurant amb cuines solars, a Hèlsinki, del dissenyador Martí Guixé i el xef Antto Melasniemi

A més dels guardons, el jurat, presidit per l'arquitecte Ramon Sanabria, ha atorgat dues mencions en la categoria d'arquitectura a l'estudi de l'artista Eduard Arranz-Bravo, del despatx Garcés-de Seta-Bonet i a la 'Casa Chao', dels gallecs Creus e Carrasco Arquitectos.

Aquests són els premis FAD de l'Opinió que han concedit els assistents a la cerimònia de lliurament dels premis:

Premi de l'Opinió internacional: 'Playhouse (la caseta de fusta a Finlàndia)', d'Eugeni Bach Triadó i Anna Bach arquitectes

Premi de l'Opinió d'arquitectura: Estudi Arranz-Bravo, de Garcés-de Seta-Bonet arquitectes

Premi de l'Opinió d'Interiorisme: Oak Showroom, d'Eugeni Bach Triadó i Anna Bach arquitectes

Premi de l'Opinió de Ciutat i paisatge: Intervencions a les muralles de Palma: Baluard del Príncep, d'Elías Torres i José Antonio Martínez Lapeña

Premi de l'Opinió d'intervencions efímeres: 'Crosswalk-Cruzar el charco', de Constanze Sixt i Rafael Escobedo de la Riva

stats