Música
Cultura 06/02/2022

Igualada s'estrena com a Capital de la Cultura Catalana amb Jordi Savall

El concert a la basílica de Santa Maria és una de les prop de mil activitats que es programaran durant tot l'any

ARA
2 min
Jordi Savall amb Hespèrion XXI i La Capella Reial de Catalunya a la Basílica de Santa Maria d'Igulada

BarcelonaIgualada ha celebrat aquest dissabte el primer acte com a Capital de la Cultura Catalana: un concert d'Hespèrion XXI i La Capella Reial de Catalunya dirigits per Jordi Savall. En el programa del músic igualadí, peces del Llibre Vermell de Montserrat, el gran còdex musical del segle XIV. Feia deu anys que Savall no tocava a Igualada, i ho ha fet a la basílica de Santa Maria i davant autoritats com la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, segons informa l'ACN. Savall, als 80 anys, es troba en un moment molt important de la seva carrera, després d’obtenir la distinció de membre d’honor de la Royal Philharmonic Society.

L’acte inaugural ha comptat amb els parlaments del regidor de Promoció Cultural de l’Ajuntament d’Igualada, Pere Camps, que ha fet la benvinguda i ha donat pas a l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, que no ha pogut assistir presencialment a l’acte pel covid. “És un goig immens per a Igualada poder iniciar aquesta capitalitat cultural amb aquest concert del mestre Jordi Savall a la basílica de Santa Maria. Igualada estarà sempre al seu costat per preservar la figura i el llegat de l’obra d’aquest gran músic universal”, ha dit. En aquest sentit, també ha destacat que entre els actes previstos com a Capital de la Cultura Catalana s'organitzarà una cantada per recordar la figura de l'escriptor i polític Antoni Dalmau, que va morir fa un mes.

Han seguit els parlaments del president de l’Organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, que ha expressat el desig que sigui una bona oportunitat perquè els igualadins "mostrin tot el patrimoni cultural" i que "posin Catalunya al món". Per últim, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, també present a l'acte, ha subratllat el paper essencial de la cultura, com a "vertebradora" de la societat. "La cultura ens dona llibertat i no hi haurà llibertat sense cultura", ha afirmat. Entre les autoritats també hi havia l'abat de Montserrat, Manel Gasch, i alcaldes de diferents punts del territori.

stats