Cultura 11/06/2014

J.K. Rowling dóna un milió de lliures a favor del no a la independència d'Escòcia

"Com més escolto la campanya a favor del sí, més em preocupa la seva minimització i fins i tot negació dels riscos", manifesta l'autora de Harry Potter

Efe
2 min

LondresJ.K. Rowling, l'autora de Harry Potter, ha donat un milió de lliures (1,23 milions d'euros) a la campanya que defensa el no a la independència d'Escòcia, segons ha confirmat avui la mateixa escriptora. En un missatge al seu blog, la milionària autora afirma que, tot i que la independència portaria oportunitats, també planteja "seriosos riscos". Es converteix, amb aquesta donació, en la principal inversora de la campanya unionista.

L'escriptora, originària del sud d'Anglaterra, diu que hi haurà gent que la considerarà "insuficientment escocesa per tenir una visió vàlida". Rowling diu: "Quan la gent intenta fer aquest debat sobre la puresa del teu llinatge, semblen una mica els Cavallers de la Mort [seguidors de Lord Voldemort]".

Tot i que confessa no ser "fan de l'actual govern de Westminster", liderat pel conservador David Cameron, afirma que s'ha decantat en contra de separar-se del Regne Unit després d'estudiar els diversos arguments. "Els meus dubtes a acceptar la independència no tenen a veure amb una manca de convicció sobre l'extraordinari poble d'Escòcia o els seus èxits", assenyala l'autora, simpatitzant del Partit Laborista. "La simple realitat és que Escòcia està subjecta a les mateixes pressions del segle XXI que la resta del món –prossegueix–. S'ha de competir en els mateixos mercats globalitzats, defensar-se de les mateixes amenaces i navegar en el que encara sembla una recuperació econòmica fràgil". "Com més escolto la campanya a favor del sí, més em preocupa la seva minimització i fins i tot negació dels riscos", manifesta.

J.K. Rowling, que resideix a Edimburg des de fa més de vint anys, assegura que ha pres la decisió de donar suport a la campanya 'Millor Junts', impulsada pels tres principals partits britànics (conservadors, liberaldemòcrates i laboristes), després d'informar-se a través de fonts " independents i imparcials".

El posicionament de J.K. Rowling, una de les escriptores més reeixides del món, suposa un revés per a la campanya favorable a la independència, encapçalada pel Partit Nacionalista Escocès (SNP) d'Alex Salmond, que governa en majoria a Escòcia. El 18 de setembre, els residents a Escòcia majors de 16 anys tindran l'oportunitat de respondre a la pregunta: "Escòcia hauria de ser un país independent?".

stats