Música

Jordi Savall: "Em sento una mica oblidat pels polítics d'Espanya"

El músic culmina la integral de les simfonies de Beethoven al Liceu el 15 de desembre

2 min
Jordi Savall en roda de premsa al Gran Teatre del Liceu aquest dimarts 30 de novembre.

BarcelonaJordi Savall dirigirà el 15 de desembre al Liceu la Vuitena i la Novena simfonies de Beethoven amb criteris i instruments històrics. Amb aquest concert es tanca la integral simfònica del geni de Bonn, un projecte al qual Savall ha dedicat més de dos anys. "Jordi Savall ha fet una aportació atòmica, única i arriscada. Se'n parlarà molt, d'aquestes simfonies", diu el director artístic del Liceu, Víctor Garcia de Gomar, en roda de premsa aquest dimarts. "És un projecte costós, perquè hi participen molts músics i molts cantants", recorda Savall sobre els efectius posats en joc en una integral que a Barcelona va tenir tres capítols anteriors a L'Auditori i que es va inaugurar a París el 4 de juny del 2019. En el concert del Liceu, a més de l'orquestra de Le Concert des Nations i dels músics de l'Acadèmia Beethoven 250, també hi participaran els cantants Manuel Walser, Sara Gouzy, Laila Salome Fischer i Mingjie Lei, i a la Novena s'estrenarà La Capella Nacional de Catalunya, el nou cor professional creat a partir del nucli central del cor de cambra de La Capella Reial que va debutar al setembre en l'enregistrament que es publicarà en CD. Tot plegat funciona "gràcies a una conjunció de músics joves amb molt de talent i músics experimentats".

"Per a mi acabar aquest cicle suposa una satisfacció enorme. L'hem pogut aconseguir malgrat les grans dificultats que hem tingut a causa de la covid, amb totes les anul·lacions que hem tingut i amb totes les dificultats econòmiques [300.000 euros de dèficit per les cancel·lacions pandèmiques]. He de dir que aquest projecte ha sigut possible no gràcies al govern d'Espanya, sinó gràcies al govern de França i a la Generalitat de Catalunya. I em sap greu, perquè em sento una mica oblidat pels polítics d'Espanya", lamenta Savall. L'aportació del ministeri de Cultura ha sigut de 40.000 euros, mentre que l'ajuda de la Generalitat és de 450.000 euros, que de tota manera no representen "ni la meitat del cost de l'estructura per fer funcionar" la Fundació Centre Internacional de Música Antiga.

En aquesta integral simfònica, Savall ha volgut oferir una mirada personal fonamentada en "les indicacions de Beethoven" i en l'obsessió del compositor pel tempo, i defugint les interpretacions romàntiques. "Beethoven encara no és un romàntic al 100%. Està a mig camí entre el classicisme i el romanticisme", diu Savall.

stats