Àlex Ollé demana perdó pels llaços grocs a la inauguració del Teatro Real

El director de la Fura dels Baus considera "fora de lloc" que "dos col·laboradors" portessin llaç

L'inici de temporada del Teatro Real de Madrid no va ser tan tranquil com s'esperava. Quan va acabar la representació del 'Faust' de Charles Gounod, que dirigia Àlex Ollé de la Fura dels Baus, en una coproducció amb la Nationale Opera & Ballet d'Amsterdam, l'escenògraf Alfons Flores i el dissenyador de vestuari Lluc Castells van sortir a saludar amb el llaç groc a la solapa acompanyats del director i d'una desena de professionals més. Una iniciativa que reivindica la llibertat dels presos polítics i que no va agradar a part del públic, que va reaccionar amb xiulets i crits de 'Fuera, fuera'.

En un comunicat, La Fura dels Baus ha lamentat "l’incident que ahir es va viure al Teatro Real
de Madrid després de l'estrena de l'òpera 'Faust'". "La pluralitat d’opinió entre els diversos directors artístics de la companyia fa que La Fura dels Baus sempre s’hagi abstingut de posicionar-se políticament. Tot i això, La Fura vol deixar clara la seva aferrissada defensa a favor de la llibertat d’expressió". Tanmateix el director de l'espectacle també s'ha pronunciat, i ha lamentat "profundament" els fets. "Estic desolat ja que considero que els fets han sigut totalment desafortunats i fora de lloc. En la meva opinió, no shan de mesclar els posicionaments polítics personals amb l'àmbit professional", afirma, aclarint que Castells i Flores són "dos col·laboradors que no formen part de la companyia" i per això demana "que no es vinculin els fets d'aquesta nit amb el nom de La Fura dels Baus".

Tant Ollé com la Fura no volen "donar més importància a l’incident d’ahir" i esperen que "l'obra sigui recordada per si mateixa i no pels successos que van tenir lloc a la salutació final", afirma la companyia, fent un agraïment als treballadors del Real. De fet, Ollé fins i tot els demana disculpes, als treballadors, al president del Patronat i a les autoritats presents. El Teatro Real també ha lamentat els fets en un comunicat, afirmant que "la cultura és un patrimoni de tots i, per tant, ha d'estar lliure de qualsevol instrumentalització partidista" .

Com és força habitual, els reis van acudir a la inauguració amb la presidenta del Congrés de Diputats, Ana Pastor, els ministres Carmen Calvo, Luis Planas i José Guirao i altres representants del món polític i empresarial. Aquest any els reis no van saludar els artistes com acostumen a fer. Quan van abandonar el Teatro Real, alguns espectadors van cridar "Viva España" i van aplaudir els monarques espanyols.

Alguns espectadors van mostrar el seu disgust per una posada en escena trencadora. En canvi, van ser força aplaudides les actuacions del tenor Piotr Beczala, la soprano Marina Rebeka, el baríton Luca Pisaroni i la soprano Serena Malfi.