Cultura 24/09/2014

Lluís Danés dirigeix el piromusical històric que tanca avui la Mercè i el Tricentenari

L’espectacle ‘El somni d’un gegant’ també tanca el Tricentenari

Xavier Cervantes
3 min

BarcelonaLa pirotècnia començarà rememorant els canons que es van disparar contra Barcelona l’11 de setembre del 1714. “Serà molt més que una mascletà ”, explica Lluís Danés, director del piromusical que tanca aquesta nit les festes de la Mercè 2014 i que també servirà com a cloenda de les commemoracions del Tricentenari a Barcelona. De fet, no serà un piromusical convencional, sinó un espectacle de trenta minuts, titulat El somni d’un gegant, que combinarà foc, projeccions audiovisuals i diferents elements escènics. Tot plegat, entre les fonts de Montjuïc i les columnes de Puig i Cadafalch, a partir de les 22 h, i retransmès en directe per TV3.

L’element central de l’espectacle serà un pantalla de 1.000 metres quadrats -“com la façana d’un edifici de l’Eixample”, diu Danés- construïda per a l’ocasió i on es projectarà “una pel·lícula amb actors i gent de la cultura”-. Lluís Soler serà el narrador d’un recorregut poètic per la història del país des del 1714 fins ara. “És molt emotiu”, diu Danés, que reconeix que es tracta de l’espectacle “més gran” que ha fet mai, i a la vegada “el més íntim”. Aquest “pirovideomusical” es desenvolupa a partir d’un text de Toni Soler, comissari del Tricentenari. El gegant del títol representa “els catalans que en aquests 300 anys han fet que Catalunya sigui part del món”. Això inclou Antoni Gaudí, Pau Casals, Salvador Dalí i Joan Miró, entre d’altres, que compartiran espai amb un homenatge a la llengua: des d’Ausiàs March fins al present. Danés no vol revelar-ne més detalls, però assegura que “hi haurà sorpreses” i que “hi col·laboraran alguns dels artistes més importants del país”.

Danés descriu el relat d’ El somni d’un gegant, “molt poètic i oníric”, com “un viatge a través de la pólvora”: de la “pólvora destructiva” que va bombardejar Barcelona el 1714 a la pólvora dels focs artificials que “construeix bellesa”.

Música de Xavi Lloses

La feina de Danés és complexa perquè la dramatúrgia ha de combinar 5.000 petards (una tona i mitja de focs), la pel·lícula, les fonts i un disseny de llums específic. A més, en la filmació hi ha la narració de Lluís Soler i una banda sonora composta per Xavi Lloses i interpretada per Bikimel, Xavier Sabata, Adrià Bauzó, Oriol Aymat i el mateix Lloses, i en la qual els espectador podran reconèixer “cançons populars catalanes” en versions “sorprenents”.

“Els focs estaran al servei de la dramatúrgia”, diu Danés, que per primera vegada en la seva trajectòria escènica ha de treballar amb una “coreografia de foc”. Per tant, no seran trenta minuts només de focs i música, sinó “una interacció” constant entre tots els elements, incloses les columnes de Puig i Cadafalch, que també hi tindran un paper especial.

Un dels propòsits de Danés és que tant l’espectador que vegi El somni d’un gegant en directe com el que el segueixi per televisió tingui una “visió completa” d’un espectacle que pot arribar a tenir una audiència d’un milió d’espectadors. Per això està col·laborant amb TV3 perquè televisivament tingui el mateix impacte. Danés no vol deixar cap detall a l’atzar. Ahir va participar en una reunió tècnica per preveure com podria influir el vent en una pantalla que és “com una vela de grans dimensions”. “Un espectacle com aquest no s’ha fet mai i no ens podem permetre el luxe de fer experiments”, diu Danés, que fa més de sis mesos que treballa en El somni d’un gegant.

stats