Cultura25/01/2013

7 Maneres diferents de menjar calçots

En tempura, en cremós, en bombons i licor: més enllà de la calçotada

Eva Rexach

Com qui no vol la cosa, ja som a finals de gener i, per tant, en plena temporada de calçots. Aquest diumenge Valls, el centre neuràlgic del calçot, inaugura la 32a edició de la Festa de la Calçotada, i podem assegurar que l'Alt Camp s'omplirà de visitants amb pitets disposats a devorar aquestes cebes a la brasa. Però si esteu cansats de menjar sempre la mateixa recepta i preferiu un entorn més íntim i una gastronomia més creativa, us proposem algunes alternatives.

25 RECEPTES AMB CALÇOTS

Al restaurant Mvlsvm, Àlex Segú ha creat fins a 25 receptes amb el calçot com a ingredient principal: coca d'oli cruixent amb calçots escalivats, escamarlans i romesco; bunyol de calçot i gamba; escuma de calçot; tartaleta de pasta brisa amb melmelada de calçot, crema catalana i gelatina de taronja… Està preparant un llibre amb aquestes receptes i amb 25 propostes que capgiren la calçotada tradicional.

Cargando
No hay anuncios

ARRÒS AMB CALÇOTS I CALAMARSETS

Si a més dels calçots us agraden els arrossos, al Vendrell hi ha el restaurant Miquel Soria que uneix aquests dos ingredients, acompanyant-los amb calamarsets de platja. I també serveixen un menú degustació que inclou bacallà, calçots i cansalada del coll.

Cargando
No hay anuncios

TEMPURA DE CALÇOTS

A la Bodegueta del Museu, a Cornellà de Llobregat, Xavi Ruiz juga amb la tradició per fusionar dues cuines, la catalana i la japonesa, servint calçots en tempura acompanyats de romesco en escuma, daus calents de tomàquet i germinats. Ells en diuen "menú calçotada actualitzat" perquè també hi serveixen carn i crema catalana, en aquest cas, en forma de mousse . I hi ha dies en què també preparen terrines de calçots, sempre amb les cebes de Valls amb DO.

Cargando
No hay anuncios

CALÇOTS ECOLÒGICS

Si us preocupa l'origen del producte i opteu per la gastronomia ecològica, al restaurant Selmellà cultiven els seus propis calçots i fan calçotades a la manera tradicional, a la brasa i amb la salsa corresponent, però amb consciència ecològica. A més, hi tenen una agrobotiga amb productes de la zona.

Cargando
No hay anuncios

BOMBONS I LICOR DE CALÇOTS

Per als més atrevits, la Pastisseria Valls va crear fa uns anys dos productes sens dubte sorprenents: el bombó i el licor de calçots. La idea va sorgir en un congrés de calçots que es va celebrar a Valls i on van presentar un gelat de calçots. Buscant la manera que aquest producte tingués una vida més enllà de l'estiu, van crear el licor, un destil·lat de calçot d'uns 35º i un bombó de xocolata negra farcit de melmelada de calçot, que, aquests sí, es poden adquirir tot l'any.

Cargando
No hay anuncios

CALÇOTS ENTRE COPES

Hi ha vida calçotaire més enllà de l'Alt Camp, i prova d'això és la proposta de la Cooperativa Falset-Marçà, que ha unit esforços amb l'Hostal Sport per oferir un menú a base de calçots i una visita guiada al celler de la cooperativa, obra de l'arquitecte Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí i autor de molts cellers de Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

CREMÓS DE CALÇOTS

Una original proposta que fan al restaurant Malkebien de València: un cremós de calçots amb mousse de romesco i crostons de pa, que serveixen en un pot de confitura. Això sí, només el trobareu en el menú degustació.