Cinema
Cultura 06/10/2014

El Festival de Sitges se'n va de 'cruising'

Marçal Forés, director d''Animals', estrena 'Amor eterno', obscura reflexió sobre l'amor ambientada als boscos de Montjuïc i que explica la relació entre un alumne i un professor

Acn
4 min
Fotograma d''Amor eterno', de Marçal Forés

SitgesEl director cinematogràfic català Marçal Forés va presentar fa dos anys al Festival de cinema de Sitges 'Animals', 'opera prima' sobre la relació entre un jove i un ós de peluix que pensa i es mou. Forés ha tornat aquest any al certamen amb una proposta diferent, tot i que també parla de l'adolescència: 'Amor eterno', una obscura pel·lícula que reflexiona sobre "els límits de l'amor i el sentiment de possessió de l'amor".

'Amor eterno' s'ambienta en una zona de 'cruising' o de sexe en espais públics al bosc de Montjuïc i se centra en la relació entre un jove i el seu professor. La pel·lícula es va projectar dissabte a la secció Noves Visions Emergents. Carlos és professor en una escola d'idiomes i quan acaba el seu horari laboral passeja per la zona de 'cruising' de Montjuïc. Allà trobarà en Toni, un dels seus estudiants, un noi que sembla molt tímid i misteriós per qui Carlos començarà a sentir atracció.

Amor vampíric

A Forés li interessava treballar sobre "el límit de l'amor i el sentiment de possessió de l'amor i la duresa de no poder tenir allò que desitges". Amb 'Amor eterno' el director del film volia parlar de "la sensació que es té quan s'està enamorat d'algú, i és que aquesta persona et pertany encara que l'altra no ho sàpiga". Ha considerat que en aquesta situació "realment hi ha una part d'un mateix que passa a ser de l'altra persona, i encara que no hi hagi amor correspost sempre hi ha una part vampírica del que és l'amor".

Tot i tractar sobre un tema com és l'amor, la pel·lícula és molt obscura, poc lluminosa, i fins i tot violenta. Forés ha assenyalat que els sentiments amorosos són capaços "de portar el millor i el pitjor de les emocions humanes, però no per això deixa de ser amor. Encara que sigui una pel·lícula fosca o violenta, no volia que deixés de tenir aquest títol". Segons Forés, la cinta és "una declaració d'amor en tota regla".

'Amor eterno' inclou escenes de sexe molt explícites que no són tallades. Segons Forés, el rodatge va ser molt senzill: "Teníem uns actors molt motivats que em van fer la vida molt fàcil i va ser senzillament assajar les escenes més de sexe". Ha reconegut que en el rodatge hi va haver moments d'improvisació, però ha destacat que les escenes de sexe estaven molt treballades. "Els actors havien d'estar acostumats l'un a l'altre".

Forés ha destacat que volia que el film fos honest perquè li interessava parlar de Montjuïc i d'una zona de 'cruising' que pugui ser reconeguda. De fet, una part es va rodar a Montjuïc, però una altra a la vora del Montseny, perquè just dues setmanes abans del rodatge es van podar els arbres en una zona de Montjuïc i no ho van poder frenar.

La normalitat del 'cruising'

En aquest context, ha explicat que la seva intenció era parlar "sobre la normalitat que hi ha en una situació que és anar de 'cruising' o lligar o una cosa que pot semblar en un primer moment sòrdida o prohibitiva o incorrecte que és un 'picadero'. És una situació de la qual es parla malament i és un tabú, però tothom hi té algun tipus de relació en algun moment o s'hi ha hagut d'enfrontar alguna vegada". A Forés li interessava tractar el tema a través de la proximitat que mostren alguns dels personatges que són habituals a aquests tipus d'encontres, i "no per això es converteixen en el paradigma del mal. El que passa en aquest tipus de situacions, llocs o zones és una cosa molt bonica".

El film va sortir en el context del Little Secret Film a través d'un encàrrec de Calle 13, i la durada havia de ser d'una hora. Forés ha dit que és "un film fet amb pocs dies i poc pressupost i es fa amb un guió gairebé escrit però amb molta improvisació. Que hagi acabat a Sitges ha estat una sorpresa, perquè estava plantejada en un primer moment per ser per televisió", ha afegit.

stats