Art
Cultura 30/10/2012

La Masia d'en Cabanyes de Vilanova i la Geltrú exhibirà dotze gravats de Goya

Les obres, llegat de la família del poeta Manuel de Cabanyes, s'estan analitzant per documentar-les i restaurar-les

Acn
2 min
Un dels gravats de la Masia d'en Cabanyes / JAVI POLINARO (ACN)

Vilanova i la GeltrúLa Masia d'en Cabanyes exhibirà dotze gravats de Goya, segons ha informat el Consell Comarcal del Garraf, gestor del llegat de la família del poeta Manuel de Cabanyes (1808-1833). Les obres han estat sempre a la biblioteca de la casa familiar i han format part de l'inventari del llegat, però no ha estat fins que la institució comarcal ha aconseguit 19.000 euros de l'Obra Social de Caixa Penedès que no ha tirat endavant el procés de documentació i restauració. Per això, la catedràtica de Pintura de la Universitat de Barcelona, Rosa Vives, investigadora de la Teoria i Història del Gravat, ja està treballant en l'informe que dirà a quina sèrie pertanyen, quin és l'origen de l'adquisició o quin valor tenen.

Tot i que s'està a l'espera de l'informe definitiu sobre l'autentificació, l'origen i el context d'aquests gravats que estaven a la biblioteca de la casa, es treballa en la hipòtesi de que els hauria adquirit el pintor Joaquim de Cabanyes a Madrid l'any 1895. Les obres es trobaven emmarcades de forma "singular", segons han explicat des del Consell Comarcal. A més, s'han sorprès per l'estat de les peces, que estan manipulades i retallades.

En un període aproximat de tres mesos podria estar enllestit l'informe que la investigadora Rosa Vives està elaborant, i serà a partir de llavors que començarà un procés de restauració, previ a l'exhibició en un nou espai específic de la Masia. És molt possible que a aquesta nova col·lecció de dotze gravats se l'anomeni amb el títol d''Els Goya de la Masia d'en Cabanyes'.

La consellera delegada de Memòria Històrica del Consell Comarcal del Garraf, Bàrbara Scuderi, s'ha mostrat molt satisfeta per aquesta troballa i ha volgut destacar la importància del llegat de la família Cabanyes i les tasques que està duent a terme el Consell Comarcal del Garraf com a responsables de la gestió per conservar-lo i posar-lo en valor.

stats