Pintura
Cultura 19/10/2011

El Museu d'Història de Catalunya recupera els cartells més emblemàtics de Miró

L'exposició 'Joan Miró. Cartells d'un temps d'un país' reuneix peces que marquen el compromís polític de l'artista, com 'Aidez l'Espagne' o 'Volem l'Estatut'

Acn
1 min

BarcelonaEl Museu d'Història de Catalunya acull una mostra dels cartells més representatius de Joan Miró, entre els quals destaquen l'Aidez l'Espagne o Volem l'Estatut. L'exposició 'Joan Miró. Cartells d'un temps d'un país' es podrà veure fins al març del 2012.

Per a Agustí Alcoberro, director del Museu, l'artista "no vivia en una torre d'Ivori, sinó que vivia i respirava juntament amb el país", i en són mostra les obres que l'artista va dedicar a la Guerra Civil i en favor de la causa republicana, els cartells dels 60 en defensa d'institucions com Òmnium Cultural o les primeres publicacions catalanes.

El cartell de L'Instant, del 1919 per anunciar la revista literària francocatalana, obre l'exposició. Una obra en homenatge al poeta Antonio Machado, la commemoració del Primer de Maig a Barcelona (1968), el cartell que donava suport a la campanya dels drets humans de la UNESCO (1974) i el de Barça. Futbol Club Barcelona són alguns dels més emblemàtics, tot i que per a Alcoberro "des del punt de vista polític la peça més significativa és la que fa al 1977 per la campanya de l'Assemblea de Catalunya". La peça també ha generat el debat entre els experts, perquè el pintor defensava a la vegada l'Estatut i l'Estat.

"Quan hi ha un moment crític abans i durant la Guerra Mundial o en el moment en què esclata la Segona Guerra Mundial, Miró s'expressa a través de la seva pintura", ha explicat la directora de la Fundació Joan Miró, Rosa Maria Malet. Així, les iniciatives a les quals donava suport Miró permeten veure "quin era el seu plantejament com a persona i artista", ha afegit.

stats