Art
Cultura 10/06/2020

Mor el galerista Antoni Niebla, impulsor de les galeries Theo i Barcelona

Va començar exposant els seus referents artístics a la sala 3 i 5 de Girona

i
Antoni Ribas Tur
2 min
El galerista Antoni Niebla en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl galerista Antoni Niebla, impulsor de la galeria Barcelona i la Theo va morir dimarts a la nit, segons informen a Efe fonts pròximes al galerista i el Gremi de Galeries d'Art de Catalunya. Nascut a Tetuan l'any 1943, Antoni Niebla va entrar en el món de les galeries a Girona amb el suport del seu germà, l'artista Josep Niebla. El Gremi de Galeries d'Art de Catalunya, que Niebla va presidir l'any 2000, ha destacat la seva "dedicació plena a l'art", que el va acompanyar fins al final de la seva vida, i també que se l'ha de recordar "envoltat sempre d'obres d'art". Per les restriccions del covid-19 i per desig exprés d'Antoni Niebla no se li farà cap cerimònia de comiat. Sí que està previst que se li faci un homenatge al setembre o l'octubre. "Farem el que ell voldria, compartir una copa de cava i ser feliços, aprofitant una inauguració o un acte", afirma el seu fill, el galerista i comissari Julio Niebla. "Sempre em deia que mai estaria prou agrait de tantes grans coses i bones que li havia donat el galerisme", afegeix.

Els orígens professionals d'Antoni Niebla no estaven relacionats amb el món de l'art: "Era gerent d'una empresa de construccions metàliques a Girona i a part que sempre les havia tingut les inquietuds artístiques li van venir pel seu germà", recorda Julio Niebla. "Sempre deia que les obres d'art t'han de remoure, i només feia una distinció, entre l'art bo i el dolent". Això feia que també fos un apassionat de l'art de l'antic Egipte i també va ser-ho del flamenc. Gràcies a ell nombrosos artistes contemporanis van fer cartells per al Festival de Cante de Las Minas de La Unión i per la seva col·laboració desinteressada va rebre un gran reconeixement del certàmen, el Castillete de Oro.

La família d'Antoni Niebla s'havia instal·lat a Girona el 1958 i va ser en aquesta ciutat on Niebla va fundar la Sala 3 i 5, on va exposar els seus grans referents artístics, com ara Joan Miró, Tàpies, Chillida, Oteiza, Fernand Léger i Guinovart. Després va crear a Barcelona la Galeria Theo, dissenyada per l'arquitecte Rafael Moneo, i més endavant ocupada per la Galeria Joan Gaspar.

Antoni Niebla va crear la Galeria Barcelona, que va inaugurar amb una exposició de la seva pròpia col·lecció, amb obres d'artistes com ara Guinovart, Miró, Erwin Bechtold, Tàpies, Miquel Barceló, Sonia Delaunay, Warhol, Antonio Saura, Léger, Canogar, Julian Schnabel, Silvia Hornig, Oteiza, David Hockney, Joaquim Chancho, Paul Suter, Francesc Torres i Xavier Grau. I durant el seu mandat al Gremi de Galeries d'Art de Barcelona va donar empemta a la fira Artexpo. En el últims 10 anys va dirigir la galeria GBN a Sant Celoni. "Els seus amics íntims van ser Chillida Canogar, Saura i Bechtold", diu Julio Niebla. "Sempre deia que el més important era guanyar-se la confiança dels artistes, que eren els artistes qui l'havien triat", recorda.

Durant el mandat de Carles Puigdemont l'Ajuntament de Girona va negociar amb Antoni Niebla la compra de la seva col·lecció, formada per unes 2.000 obres, per al fons del futur museu d'art contemporani, i sí que va comprar la col·lecció del crític Rafael Santos Torroella.

stats