Cinema
Cultura 03/06/2011

Mor el cineasta i teòric Adolfas Mekas

L'avantguarda nord-americana perd un dels seus autors més representatius, germà de Jonas Mekas, amb qui va fundar la revista 'Film Culture'

Xavi Serra
1 min
Adolfas Mekas

BarcelonaÉs injust parlar d'Adolfas Mekas com "el germà de Jonas". El cineasta lituà, mort el passat 31 de maig als 85 anys, potser no és un director tan reverenciat en àmbits cinèfils com el seu germà, però sens dubte és un autor fonamental de l'avantguarda nord-americana, el New American Cinema que durant els anys 60 va sacsejar els circuits menys convencionals de cinema sense ambició comercial. Amb altres autors com Stan Brakhage, Andy Warhol, Kenneth Anger o el mateix Jonas Mekas, aquest moviment va suposar un esclat d'experimentació que va sacsejar les fronteres del mitjà expandint els límits de la creació cinematogràfica.

Juntament amb el seu germà Jonas, Adolfas Mekas va fundar la revista Film culture, organ fonamental del moviment i una de les publicacions teòriques més influents de la història del cinema, i també la distribuidora independent de cinema Filmmaker's Cooperative. Mekas és autor de diverses obres com Hallellujah the hills (projectat al festival de Cannes) i Going home, documentals personals i subjectius que són fites del cinema experimental nord-americà.

Des que el 1971 va fundar el departament de cinema de la Universitat de Bard, Mekas va deixar de banda la creació cinematogràfica i va dirigir les seves energies cap a l'ensenyança.

stats