Música
Cultura 11/06/2014

Mor el director d'orquestra Rafael Frühbeck de Burgos als 80 anys

Des del 13 d'abril es trobava hospitalitzat a Pamplona a causa d'un càncer

Efe
1 min

MadridEl director d'orquestra Rafael Frühbeck de Burgos (1933) ha mort aquest dimecres als 80 anys a causa d'un càncer. Des del 13 d'abril, la malaltia el va obligar a romandre hospitalitzat a Pamplona, però fins poc abans mantenia una activitat incansable com a director.

El 15 de març gairebé va patir un desmai mentre dirigia l'Orquestra Simfònica de Washington: després de dues hores, i a 10 minuts per acabar, va començar a mostres signes de cansament. El director es recolzava cada vegada més a la barana del podi i va semblar que s'anava a caure, encara que va aconseguir recuperar-se i concloure, ja assegut, la peça, i després aixecar-se per rebre l'ovació del públic.

Frühbeck va tornar a Espanya i es va posar en mans dels seus fills, ambdós metges, que van determinar l'ingrés a la Clínica Universitària de Navarra. El 4 de juny es va fer saber que es retirava de l'activitat musical.

Frühberg va néixer a Burgos. Va estudiar violí, piano i composició als conservatoris de música de Bilbao i Madrid. Es va graduar summa cum laude en direcció a la Hochschule für Musik de Munic i va guanyar el premi Richard Strauss.

Era considerat el director d'orquestra espanyol de major prestigi internacional: al llarg de la seva vida va dirigir més de 100 orquestres repartides per Europa, el Japó, els Estats Units i Canadà. Va ser titular de l'Orquestra Simfònica de Dinamarca i director emèrit de l'Orquestra Nacional d'Espanya. De fet, va ser el director que més vegades –unes 500– es va posar al capdavant de la formació espanyola, que va dirigir de 1962 a 1978.

stats