Art
Cultura 09/11/2020

Mor l'escultor Domènec Fita als 93 anys

Algunes de les seves obres són a la catedral de Girona i a la Sagrada Família

Antoni Ribas Tur
1 min
Domènec Fita al seu taller en una imatge d'arxiu l'agost de 2017

BarcelonaL'escultor Domènec Fita ha mort aquest dilluns als 93 anys, segons ha informat la seva fundació. Nascut a Girona el 1927, es va formar entre Olot i l'Escola de Belles Arts de Sant Jordi. Va ser un artista pluridisciplinari que va treballar també en el camp de la pintura, la ceràmica i els vitralls. Referent de l'escena artística gironina, entre els seus treballs més destacats hi ha uns frescos de l'església de Santa Susanna de Girona, dues escultures de sant Joan i sant Narcís a la catedral de Girona, una altra de sant Benet al monestir de Montserrat i dues de sant Pere Nolasc i sant Antoni Maria Claret a la Sagrada Família. En paral·lel a la seva tasca artística, va exercir de professor a l'Estudi General de Girona entre 1969 i 1976.

La mort de Domènec Fita ha suscitat moltes reaccions a les xarxes socials, com la de Carles Puigdemont, a qui Fita va dedicar una obra el 2018 per donar-li "suport en la seva defensa de la democràcia".

Domènec Fita defensava un "art integrat" vinculat al lloc i al seu temps, i va crear la seva fundació l'any 2000 per vetllar pel futur del seu llegat. Va formar el Grup Flamma el 1948 juntament amb Romà Vallès, Joan Lleó, Francesc Carulla i Albert García, i pocs anys després, el 1953, va patir un greu accident mentre pintava el mural del baptisteri de l'església de Betlem de Barcelona i va estar hospitalitzat durant tres anys a la Clínica Sant Josep de Barcelona.

stats