Cultura 17/02/2011

Mor el pioner de la cançó en català a la Catalunya Nord

Jordi Barre tenia 91 anys i va rebre, entre altres reconeixements, la Creu de Sant Jordi i el premi Joan Blanca en favor de la defensa de la llengua catalana

Redacció
1 min
El funeral de Jordi Barre serà dissabte a la catedral de Perpinyà

BarcelonaEl cantant nord-català Jordi Barre ha mort als 91 anys a Argelers de la Marenda, on va néixer l'any 1920. Barre, que va gravar el primer disc en català de la Catalunya Nord el 1963, es va convertir en el pioner de la Nova Cançó catalana a la Catalunya del Nord durant els anys seixanta. Barre va escriure més de 250 cançons, va publicar una vintena de discos i va actuar arreu dels Països Catalans i de l'Estat francès, incloent-hi actuacions tant a la televisió catalana com a la francesa, i va fer concerts fins i tot al Japó.

L'intèrpret d'El xiprer verd va rebre nombroses distincions, com ara la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, l'Ordre National du Mérite, l'Ordre National des Palmes Académiques i va ser fet Officier des Arts et des Lettres, a més de rebre el disc d'Or el 1982 i el premi Joan Blanca en favor de la defenda del català el 1999. El cantant va posar música a poemes de reconeguts autors d'arreu del territori, entre altres Jordi Pere Cerdà, Joan Amade, Joan Maragall, Jaume Queralt i, especialment, Joan Cayrol i Joan Tocabens, amb qui va mantenir grans col·laboracions. Les exèquies tindran lloc dissabte al matí a la catedral de Perpinyà.

stats