Cultura 09/06/2011

Haruki Murakami centra el seu discurs en dir "no" a l'energia nuclear

L'escriptor japonès ofereix els 80.000 euros del Premi Internacional Catalunya a les víctimes del terratrèmol del Japó

Agències
3 min
L'escriptor japonès durant l'acte de lliurament del Premi Internacional Catalunya 2011

BarcelonaHaruki Murakami ha rebut aquest dijous el Premi Internacional Catalunya i com, ja va avançar dimecres en la conferència de premsa, l'escriptor japonès ha comunicat que destinarà els 80.000 euros del premi a les víctimes del terratrèmol i de l'accident nuclear del Japó.

Murakami ha començat el seu discurs amb un gest de complicitat amb les paraules "Bona nit, Barcelona, com diria Lady Gaga", però ha continuat en un to sever amb un discurs demolidor contra l'energia nuclear. L'autor ha recordat que el terratrèmol va acabar amb "la base de la vida de moltes persones: la família, els amics, les cases, les pertinences" i segurament també amb les ganes de viure d'alguns supervivents, però "ser japonès comporta viure amb desastres naturals com tifons, activitat volcànica i els terratrèmols".

En un moment del discurs, Murakami ha exhibit un cert determinisme quan ha reproduït algunes prediccions científiques que auguren "un terratrèmol de gran magnitud per als pròxims 20 anys a la regió de Tòquio, que podria ser demà". Un determinisme que conviu amb la creença que "no hi ha cap estat que duri per sempre", que "tot el que existeix s'acaba extingint, doncs no hi ha res immutable". No obstant això, no ha volgut ser del tot pessimista quan ha apuntat que "els japonesos acceptem els desastres de la naturalesa com a inevitables, però sempre tornem a aixecar-nos; i això pot haver influït en la nostra sensibilitat estètica".

L'escriptor de Tòquio Blues ha abandonat aquest to conformista quan ha parlat de l'accident a la central nuclear de Fukushima. "Aquesta desgràcia ha passat perquè les persones que van construir la central no van tenir en compte que hi podia haver un tsunami d'aquella magnitud i perquè la companyia va estar molts anys sense prendre seriosament aquesta possibilitat; i el que ha passat afecta profundament a la nostra ètica i el nostre model", ha condemnat l'autor.

Després dels bombardejos d'Hiroshima i Nagasaki el 1945, Japó ha patit ara, ha recordat el premiat, la "segona desgràcia nuclear en la seva història", però aquesta vegada és diferent: "ens ho hem buscat nosaltres mateixos".

Murakami també s'ha preguntat "on va quedar el moviment antinuclear que hi va haver després de la Segona Guerra Mundial" i ha rematat en un to crític: "les companyies elèctriques asseguraven en la seva publicitat que era l'energia més eficient, és a dir, la més rendible, i quan ens vam adonar Japó era el tercer país en nuclears i el 30% de l'energia provenia de les centrals nuclears".

Als contraris a l'energia nuclear, ha comentat, se'ls deia "somiadors poc realistes" i així és com es troben ara: "Els reactors nuclears han obert les portes de l'infern". "Els japonesos hauríem d'haver renegat de l'energia nuclear i no hauríem d'haver-nos deixat guiar pel criteri fàcil de l'eficiència –ha dit l'escriptor–. Hem de gravar de nou en els nostres cors el missatge del monument de la Pau d'Hiroshima 'Descanseu en pau, doncs l'error mai es repetirà'".

El creador d'obres com El meu amor Sputnik, After dark i Despietat país de les meravelles i la Fi del Món ha acabat el seu discurs amb un recordatori per a les víctimes del terratrèmol de Llorca.

En el mateix acte, el president de la Generalitat Artur Mas ha agraït el discurs a Murakami i ha recordat que "Catalunya, sense haver patit fenòmens estrictament naturals, també ha tingut els seus particulars terratrèmols i tsunamis en la seva història". D'altra banda, Mas ha destacat el paper dels escriptors, "capaços de transformar realitats en somnis perdurables" per afrontar moments durs com el terratrèmol japonès o la crisi econòmica. Precisament, part de la cerimònia ha transcorregut amb el soroll de fons de la manifestació dels treballadors d'Alstom que hi havia a la plaça de Sant Jaume a la mateixa hora.

stats