Cultura 15/12/2017

El Museu de Lleida localitza la Immaculada de Sixena

El jutge d'Osca ja coneix la troballa de l'obra i enviarà la policia judicial a recollir-la

ARA/Agències
2 min
La pintura de la Immaculada que no es va poder entregar dilluns.

BarcelonaLa Immaculada del monestir de Sixena ja ha aparegut. El Museu de Lleida afirma en un comunicat que aquest divendres ha enviat un escrit al jutjat de primera instància número 1 d'Osca per avisar-lo de la localització de la pintura dins el Palau Episcopal de Lleida. La pintura, datada al segle XVIII, havia de formar part del conjunt de peces traslladades a Sixena dilluns per ordre judicial, però no va ser localitzada. El museu resta a l'espera de les instruccions del jutge per saber quan la policia judicial es desplaçarà al museu per recollir la pintura.

En paral·lel, el director del Museu de Lleida, Josep Giralt, ha explicat aquest divendres que, de tot l'operatiu de trasllat de les obres, el que més li va sorprendre va ser "veure arribar la Guàrdia Civil al crit de 'Venim a ocupar el Museu de Lleida'". També ha anunciat que, quan la situació es tranquil·litzi, demanaran al jutge d'Osca poder fer "inspeccions temporals" a les peces exposades al Monestir de Sixena "perquè són nostres mentre la sentència sigui temporal".

Comprovar que les peces segueixen en bones condicions a Sixena

Els conservadors del Museu de Lleida pateixen per les condicions de la sala del monestir de Sixena on hi ha els béns que custodiaven fins dilluns, i el museu demanarà al jutjat d'Osca la realització d'una inspecció a l'espai per comprovar aquestes condicions. Dijous, un dels tècnics del centre, Albert Velasco, va dirigir un tuit al govern de l'Aragó qüestionant les mesures de conservació preventiva de la sala:

Malgrat tot, el govern de l'Aragó no va respondre al requeriment del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat quan els objectes del monestir del Museu Nacional d'Art de Catalunya van ingressar en aquest mateix espai.

"Nosaltres, a l'informe que li vam enviar al jutge ens interessàvem per les condicions de conservació preventiva que hi havia en el lloc on havien d'anar, i quan això se suavitzi i es tranquil·litzi, com a posseïdors de les peces, demanarem al jutge d'Osca de fer una inspecció temporal a la sala, perquè aquestes peces teòricament són nostres provisionalment", diu el director del museu, Josep Giralt.

El director insisteix que el trasllat es va fer amb presses i que "les presses no són bones per moure 44 peces que havien sofert un incendi". "Estem convençuts que tornaran les 44; el nostre problema, i per això tenim una acta notarial, és com tornaran", subratlla.

stats