ART
Cultura 29/05/2020

El calendari de reobertura dels museus

El Macba tornarà a rebre públic el 3 de juny, i el Museu Nacional d'Art de Catalunya el dia 10

Ara
4 min
L'obra 'Ens social', d'Aurèlia Muñoz, a l'exposició 'Nuar l'espai' del MNAC

BarcelonaDiversos museus públics i privats del territori i l'Estat han fet públiques aquest dimecres les dates de reobertura després del tancament forçat que va provocar l'estat d'alarma. Després que la Fundació La Caixa hagi anunciat que els vuit CaixaForum de l'Estat tornaran a obrir l'1 de juny, ho han fet el Macba (3 de juny), la Fundació Foto Colectania (3 de juny) i el Museu de Lleida (6 de juny). I el Museu Episcopal de Vic (30 de maig)

A Madrid, el ministeri de Cultura ha anunciat aquest dimarts que el Museu Reina Sofia, el Museu del Prado i el Museu Thyssen Bornemisza obriran de manera coordinada el 6 de juny. La data d'obertura del museu Guggenheim de Bilbao, l'1 de juny, es coneixia des de fa setmanes.

Les mesures de protecció per evitar nous contagis de coronavirus es repeteixen en tots els equipaments: es reduirà l'aforament, serà obligatori portar mascareta i mantenir les distàncies de seguretat, entre d'altres. A la fase 1 de la desescalada els museus no poden organitzar activitats culturals ni fer visites guiades. El Macba ha posat a disposició del públic aquest document per resoldre dubtes sobre les condicions de la reobertura.

El Guggenheim de Bilbao obrirà amb un horari reduït durant el mes de juny, de 14h a 19 h de dilluns a divendres i de 11h a 19h els dissabtes i els diumenges. Per garantir la seguretat del públic i els treballadors, l'aforament es reduirà a menys d'un terç, es controlarà l'accés a les diferents sales i es prendrà la temperatura als visitants abans d'entrar. També es desinfectaran constantment les instal·lacions i les audioguies seran substituïdes per una apli gratuïta.

Nous horaris i un autobús al MNAC

El Museu Nacional d'Art de Catalunya posarà a disposició dels visitants un autobús llançadora gratuït dissabtes i diumenges. Tindrà una freqüència de pas de 20 minuts, dins de l’horari del museu.

Durant tot l’estiu el museu oferirà als visitants una entrada 2x1, a més de la llarga llista de descomptes i franges d’horaris gratuïts dels que disposa habitualment.

L’aforament màxim es reduirà a un 30 %, tot i així permet que fins a 800 persones estiguin simultàniament al museu sense problemes d’espai. Es potenciarà l’adquisició d’entrades en línia, una nova senyalització indicarà els itineraris recomanats així com les distàncies i els aforaments i hi haurà una visita guiada amb àudios, que es podran escoltar al telèfon mòbil, en substitució de l’audioguia. S’extremaran les mesures d’higiene i el personal de neteja i seguretat ha rebut formació específica. La freqüència de neteja i desinfecció dels espais d’ús comú i dels objectes que estan en contacte amb els visitants s’intensificarà.

La ventilació funcionarà durant 24 hores en tots els espais de l’edifici. Les sales on s’exposen obres d’art estan dotades amb filtres d’alta eficiència mentre que als espais no expositius s’augmentarà la renovació de l’aire exterior el màxim possible. Hi haurà barreres físiques als punts d’informació i venda, catifes desinfectants,150 dosificadors d’hidroalcohol i mascaretes a disposició de qui ho necessiti.

Calendari de reobertura dels museus:

Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, Tinglado 4, ja està obert

Museu de les Terres de l'Ebre, ja està obert

Museu de la Pesca, 29 de maig

Museu Episcopal de Vic, 30 de maig

CaixaForums, 1 de juny

Museu Guggenheim de Bilbao, 1 de juny

El Born, Centre de Cultura i Memòria, 2 de juny

Castell de Montjuïc, 2 de juny

Muhba, 2 de juny

Museu del Disseny, 2 de juny

Monestir de Pedralbes, 2 de juny

Museu Etnològic, 2 de juny

Museu Frederic Marès, 2 de juny

Arxiu Fotogràfic de Barcelona, 2 de juny

ACVIC Centre d'Arts Contemporànies, Vic, 2 de juny

Centre Cultural La Mercè, 2 de juny

Museu d'Arqueologia de Catalunya, les seus d'Olèrdola, Ullastret i Empúries, 2 de juny

Macba, 3 de juny

Fundació Foto Colectania, 3 de juny

Museu d’Arqueologia de Catalunya, Girona, 4 de juny

Museu d’Art de Girona, 4 de juny

Museu d’Història de Girona, 4 de juny

Museu d’Història dels Jueus, Girona, 4 de juny

Museu del Cinema, Girona, 4 de juny

Casa Masó, 4 de juny

Bòlit, Girona, 4 de juny

Museu de Lleida, 6 de juny

Museu del Prado (Madrid), 6 de juny

Museu Reina Sofia (Madrid), 6 de juny

Museu Thyssen Bornemisza (Madrid), 6 de juny

La Virreina, Centre de la Imatge, 9 de juny

Museu Nacional d'Art de Catalunya (Barcelona), 10 de juny

Fundació Antoni Tàpies, 12 de juny

Centre de Cultura de Contemporània de Barcelona, 12 de juny

Espais Volart (Fundació Vila Casas), 12 de juny

Can Framis (Fundació Vila Casas), 12 de juny

Can Mario, Palafrugell (Fundació Vila Casas), 12 de juny

Palau Solterra, Torroella de Montgrí (Fundació Vila Casas), 12 de juny

La Pedrera, 15 de juliol

stats