Cultura 13/08/2015

Un estudi demostra que la música redueix el dolor i l'ansietat dels pacients operats

Investigadors de la Queen Mary University defensen que la música estigui disponible per a tothom i que la pugui escollir el pacient

Reuters
1 min
Escoltar música és l'hàbit de consum més popular a Catalunya. Segons el Baròmetre, la lectura ocupa el segon lloc de la llista.

LondresEscoltar música abans, durant i després de la cirurgia redueix el dolor dels pacients, alleuja l'ansietat i disminueix la necessitat d'analgèsics, han afirmat científics britànics. Després d'un estudi amb 7.000 pacients, els científics defensen que s'hauria de permetre que els pacients triessin la música que els agradaria escoltar per maximitzar-ne el benefici. "La música és una intervenció no invasiva, segura, barata, que ha d'estar disponible per a tothom sotmès a cirurgia", ha dit Catherine Meads, de la Universitat de Brunel, codirectora de la investigació.

L'equip va dur a terme una metaanàlisi comparant els efectes de la música amb els tractaments estàndards i altres intervencions no farmacològiques, com el massatge i la relaxació, per ajudar a la recuperació dels adults després de les operacions. Els resultats, publicats a la revista 'The Lancet', mostren que els pacients tractats amb música estaven menys nerviosos després d'escoltar música. També necessitaven menys analgèsics i tenien menys dolor en comparació amb els altres.

Encara que l'estudi apunta que escoltar música en qualsevol moment és efectiu, hi ha una tendència a obtenir millors resultats si els pacients escolten música abans de la cirurgia més que no pas durant o després de la intervenció. Quan els pacients seleccionen la seva pròpia música, hi ha encara una mica més de reducció del dolor.

Paul Glasziou, de la Bond University d'Austràlia, conclou: "La música és una intervenció senzilla i barata". "Un medicament amb efectes similars podria generar una comercialització substancial".

stats