Música

20 anys de Kasba Music: memòria històrica del punk i el mestissatge

El segell de Joni D. i Amparo Martín celebra dues dècades amb onze vinils especials

3 min
Joni D., cofundador de Kasba Music, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaHi ha valor patrimonial incalculable en la feina de Joni D. i Amparo Martín al capdavant de la discogràfica Kasba Music. Va néixer el 2004 a l'empara de l'escena mestissa barcelonina i el primer llançament va ser Made in Barna, de La Kinky Beat. El segell va ser la conseqüència lògica de diferents històries. La més immediata, l'agència de contractació musical Hace Color, responsable, entre altres, d'una part de la gira conjunta de Fermin Muguruza i Manu Chao del 2003; també es va encarregar dels concerts de presentació del disc In-komunikazioa, de Muguruza, molts dels quals van haver de cancel·lar-se per la pressió del Partit Popular. Però encara hi ha un precedent més important: una trajectòria vital lligada al punk (a grups com AntiDogmatikss i Pixamandúrries i segells com Tralla Records), l'anarquisme i el moviment okupa des dels anys 80. Bona part d'aquest llegat personal amara el catàleg de Kasba Music, més de 230 referències entre les quals hi ha discos de Pixamandúrries, Bongo Botrako, Color Humano, Ratpenat, Manolo Kabezabolo, La Pegatina, Lágrimas de Sangre, Ginestà, KOP, Ràbia Positiva i Maruja Limón.

Estirant el fil, l'aventura de Kasba Music forma part d'una història més grossa que el mateix Joni D. ha explicat en llibres com Que pagui Pujol! Una crònica punk de la Barcelona dels 80 (La Ciutat Invisible, 2010) i Grups autònoms. Una crònica armada de la Transició democràtica (El Lokal, 2013), i en novel·les com La torre de la serra (Tigre de Paper, 2015) i La casa de la selva (Tigre de Paper, 2015 i 2018).

Tot plegat conflueix en aquesta celebració del vintè aniversari de Kasba Music i, sobretot, en la publicació d'onze vinils, un cada mes. N'hi ha que recullen enregistraments inèdits, uns altres recuperen discos històrics i també n'hi ha que són recopilacions especials. El primer llançament, al gener, va ser el directe de Fermin Muguruza Kontrabanda enregistrat a la sala Apolo de Barcelona el 21 de gener del 2004. A diferència d'altres zones de l'Estat, a Catalunya el músic basc sí que va poder fer prou concerts d'aquella gira i fins i tot va arribar a aplegar 10.000 persones a Rubí el 2006. El disc transmet l'esperit volcànic dels directes d'aquell Muguruza posterior a Negu Gorriak.

El segon àlbum de la col·lecció és Dels rics i els pobres, el disc pòstum del grup de punk-hardcore Pixamandúrries, enregistrat el 1994, però inèdit fins que Kasba el va publicar en format digital el 2020, durant els mesos pandèmics. L'edició en vinil recupera el treball de la banda de Casavells (Baix Empordà), que també va ser l'últim de Joni D. com a músic.

El calendari de publicacions continuarà de març a desembre (amb una pausa a l'agost) i inclou els discos següents:

  • Dones/Mujeres en la Kasba, recopilatori amb temes d'Amparo Sánchez, Ginestà, Xazzar, Mürfila, Maruja Limón, Nakany Kanté, La Kinky Beat, Fufü-ai i Mabel Flores.
  • Una bomba desactivada, del grup de Granada TNT, que és un homenatge al guitarrista Jesús Arias.
  • Catalunya explota, recopilatori que dona continuïtat als dos discos Barcelona explota, un d'editat per Tralla Records el 1991 i l'altre per Kasba el 2011. Catalunya explota aplega bandes de punk i hardcore com Les Buch, Ratpenat, Againsters, Batec, Brot Bord, Nafra, Dalla i Ratpenades.
  • El lado oscuro, de Maniática. A finals dels 80, la maqueta del grup de Villena (Alt Vinalopó) va córrer per barris i instituts fent forat entre el punk i el rock urbà. Joni D. i Amparo Martín, que els van acompanyar a la gira europea del 1993, ara en recuperen la casset El lado oscuro, del 1992.
  • Malas tierras, de Cristian Dios. Probablement el llançament més especial de la col·lecció. A banda de reivindicar un grup maleït de l'underground barceloní dels 80 i 90, és últim disc que va enregistrar el germà de Joni D., el baixista Ferran Sahún, mort el 21 de maig del 1996.
  • Made in Barna, de La Kinky Beat. Reedició en vinil de la primera referència de Kasba Music.
  • Zumo de vida, de Color Humano. Recopilatori d'una formació pionera del mestissatge i de l'anomenat so Barcelona. També és un homenatge al cantant Jose Capel, mort el 19 d'octubre del 2017.
  • Barcelona sound, recopilatori del mestissatge forjat per bandes i artistes relacionades amb Kasba com Cheb Balowski, Amparo Sánchez, Marinah, Nour, La Pegatina, Bongo Botrako, Zulu 9:30, Fufü-ai, Microguagua i Color Humano.
  • Topa Iñigo, de Sagarroi. Iñigo Muguruza, mort el 2019, va formar part de grups històrics de la música basca com Kortatu, Negu Gorriak i Joxe Ripiau. En aquest recopilatori, Kasba recupera un altre dels seus projectes, Sagarroi.
stats