Música

Ciutat de Clàssica: música de franc en espais emblemàtics i centres cívics

La programació gratuïta del Festival Barcelona Obertura inclou 23 concerts en recintes com la Facultat de Farmàcia i el Museu Picasso

3 min
Robert Brufau, Víctor Medem, Ramon Agenjo, Xavier Marcé, Joan Oller i Víctor Garcia de Gomar al terrat del Liceu.

BarcelonaCiutat de Clàssica, la programació gratuïta paral·lela al Barcelona Obertura Spring Festival, inclou 23 concerts en centres cívics i equipaments emblemàtics de la capital catalana del 6 al 23 de març. Una de les novetats d'aquesta cinquena edició és la incorporació de vuit espais nous: l'auditori de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona, el Museu Picasso, l'Ateneu la Bòbila, la basílica dels Sants Just i Pastor, l'Oratori de Sant Felip Neri, el Centre Cívic Cotxeres de Sants i les biblioteques Montbau i Montserrat Abelló. "Mantenim la presència a tots els districtes de Barcelona", recorda Víctor Medem, director artístic de Ciutat de Clàssica, que també manté un criteri de programació que dona suport a "músics molt joves amb implicació amb la ciutat". Per exemple, el violoncel·lista Guillem Gràcia, la pianista Eugènia Guri, la violinista Andrea Garcia o el Quintet SenArts (format per exalumnes de l'Esmuc), que l'any passat va rebre el segon premi al Concurs Internacional de Música de Cambra Carl Nielsen, a Copenhaguen.

Respecte a anys anteriors, repeteix ubicacions com la Torre Glòries, el Conservatori del Liceu, l'Antiga Fàbrica Estrella Damm, la Fabra i Coats, la Casa Batlló, la Casa Seat i el Museu Nacional d'Art de Catalunya, entre d'altres. Tot plegat, per a un aforament conjunt que creix considerablement i arriba a les 3.768 places, que es poden reservar a partir del 21 de febrer. L'any passat va haver-hi 2.234 espectadors, amb una ocupació del 84%.

Artísticament, la cinquena edició de Ciutat de Clàssica proposa tres itineraris: un per commemorar el 150è aniversari d'Arnold Schönberg i la seva relació amb Barcelona (on va viure uns mesos el 1932); un altre sobre les compositores Dora Pejacevic (1885-1923), Marie Jaëll (1846-1925) i Amy Beach (1967-1944), "tres autores molt interessants, accessible i personals", i un tercer sobre la producció musical per a orgue a Barcelona. "A Schönberg li dediquem un cicle de sis concerts, i la gent no ha de tenir por d'anar-hi, perquè hi presentarem la varietat de la seva música, la seva admiració per clàssics com Mozart i Brahms i la seva influència en músics catalans com Robert Gerhard i Joaquim Homs", explica Medem. A més, hi haurà l'estrena d'una obra de Joan Magrané a càrrec del Bärhof Ensemble en un programa que també inclou dos dels valsos de Johann Strauss II que va arranjar Schönberg: Lagunen-Walzer i Rosen aus dem Süden.

Pel que fa a la música d'orgue, el festival ha encarregat dos programes als organistes Jaime González Sierra i Berenguer Montserrat que seran interpretats a Sant Felip Neri i Sant Just i Pastor, respectivament. Els repertoris s'endinsen en obres de diferents segles per mostrar la continuïtat en la producció organista a Barcelona.

El pressupost que l'Ajuntament de Barcelona destina a Ciutat de Clàssica és de 270.000 euros, la mateixa quantitat que l'any passat.

Grans noms al Liceu, L'Auditori i el Palau de la Música

Ciutat de Clàssica va néixer aixoplugat pel Barcelona Obertura Spring Festival, que cada any aplega la programació de L'Auditori, el Gran Teatre del Liceu i el Palau de la Música durant tres setmanes de març, aquest any del dia 5 al 24. L'Auditori, que justament al març celebrarà 25 anys, proposa un gran repertori simfònic (Brahms, Ravel, Sibelius) en tres programes de l'OBC dirigida per Ludovic Morlot, amb estrenes d'Oriol Saldrigues, Raquel García-Tomás i Josep Maria Guix. A més, la Banda Municipal estrenarà la Simfonia Gaudí d'Albert Guinovart. Pel Palau de la Música passaran la Franz Schubert Filharmonia, la pianista Anna Vinnitskaya, el Quartet Casals, Andrè Schuen, Jordi Savall (que dirigirà la Passió segons Sant Joan de Bach) i The English Concert sota la batuta de Harry Bicket (per interpretar L'incoronazione di Poppea de Monteverdi). L'oferta del Liceu inclou el Messies de Händel (arranjat per Mozart) amb proposta escènica de Robert Wilson i les veus de Julia Lezhneva, Kate Lindsey, Richard Croft i Krešimir Stražanac.

Barcelona Obertura Spring Festival el va impulsar Barcelona Global amb els tres grans equipaments musicals de la ciutat i la col·laboració de l'Ajuntament. "L'objectiu era posar en el mapa del món la fortalesa musical de Barcelona", ha dit Xavier Marcé, regidor de Cultura, en la presentació de la cinquena edició al Foyer del Liceu.

stats