MÚSICA
Música23/02/2018

Els germans Gallagher, millor junts o separats?

Anys després de tocar la glòria amb Oasis, Noel i Liam, que actua dissabte a Barcelona, mantenen la seva rivalitat en solitari

Xavi Sánchez Pons

De vegades la mala maror i la tensió en una parella és bona per a la creativitat i el show business. Pensem en els bons moments artístics i en els draps bruts que ens han donat duets com els formats per Werner Herzog i Klaus Kinski, Axl Rose i Slash de Guns N’ Roses, o Josema Yuste i Millán Salcedo, sí, els de Martes y Trece. Dins d’aquesta categoria pocs es poden igualar a la relació d’amor-odi -sobretot això últim- entre germans de Liam i Noel Gallagher. Un estira-i-arronsa públic que ens ha donat moltes tardes de glòria. Si fem cas de la llegenda que explica el petit dels Gallagher, Liam, al documental Oasis: supersonic (2016), tot va començar quan ell, sent encara un adolescent, es va pixar damunt l’equip de música de Noel. El que va venir després és història: la formació d’Oasis, uns quants discos que ja són clàssics del pop-rock britànic i també una sèrie de batusses fraternals que van desembocar en el final del grup i en la fi de la seva relació. De fet, no es dirigeixen la paraula des de fa anys.

En els últims dies d’Oasis -ho van deixar el 2009-, molts vam tenir la sensació que Liam i Noel estaven més interessats a barallar-se als tabloides anglesos per mantenir contents els seus egos que a preocupar-se de fer bones cançons; recordem que es van autoproclamar com els millors músics de la història i com els salvadors del rock. Potser utilitzaven les seves declaracions altisonants per tapar la seva evident falta d’inspiració a l’hora de compondre himnes de britpop amb substància. Ara bé, no cal negar-ho, era força entretingut veure com dos joves assilvestrats de Manchester convertits en estrelles d’un dia per l’altre perdien els papers en públic. Com si es tractés d’un etern derbi fratricida o d’una entrega d’ El diario de Patricia emesa en bucle, la guerra ha sigut i continua sent salvatge i terriblement divertida. Els seus punts àlgids són nombrosos i morbosos, i han arribat fins i tot a les mans: Noel etzibant a Liam un cop de puny el 2000 quan va posar en dubte la seva paternitat (cosa que va provocar la suspensió d’un concert a Barcelona), o Liam trencant la guitarra de Noel davant els seus morros el 2009 tot just abans d’un bolo a París.

Cargando
No hay anuncios

El que avui encara manté viva la guerra és Liam, que aquest dissabte presentarà a Barcelona el seu primer disc en solitari, As you were (2017), un treball no gaire lluït i força egocèntric, salvat en part pel seu indubtable carisma i la seva veu inconfusible. Fa uns mesos, referint-se a les cançons de Noel, va dir el següent a Twitter: “A tots els fans de Noel Gallagher, puc i podré cantar millor qualsevol cançó escrita per ell encara que em peguin als collons amb un colom de fusta”. També va criticar l’absència del seu germà gran al concert d’homenatge a les víctimes de l’atemptat terrorista a Manchester. Davant de tot d’això, Noel, acusat sempre per Liam depesseter i de nou-ric que oblida les seves arrels humils, respon, de moment, amb àlbums de pop-rock clàssic sota el nom de Noel Gallagher’s High Flying Birds. L’últim, el notable Who built the moon (2017). ¿Traurien el millor d’ells mateixos en una hipotètica reunió d’Oasis o l’invent ja no donaria més de si? No ho sabem, però, de moment, el fet que estiguin sempre barallats ja fa que el pop britànic sigui més distret.

Cargando
No hay anuncios

+ Detalls

Liam Gallagher

Razzmatazz (Barcelona)

Cargando
No hay anuncios

24 de febrer