Cultura 07/05/2018

Nefertiti no descansa a la tomba de Tutankhamon

El tercer estudi de la tomba del faraó descarta que hi hagi cambres secretes

Agències
2 min
Una imatge d’arxiu de la tomba de Tutankhamon.

El CaireNefertiti no descansa al costat de Tutankhamon. Després de tres anys d'incògnita, un equip d'investigadors de la Universitat Politècnica de Torí ha descartat que hi hagi cambres ocultes a la tomba del faraó, una possibilitat que havia generat una gran expectació entre els egiptòlegs des que un dels experts més prestigiosos, el britànic Nicholas Reeves, professor de la Universitat d’Arizona, va afirmar que la tomba podia amagar dues cambres fins ara inexplorades i que hi podria haver enterrada en una d'elles la mítica reina Nefertiti, dona d’Akhenaton, el pare de Tutankhamon.

L'equip de científics italians, dirigits pel doctor Francesco Porcelli, va utilitzar un radar de gran precisió per aconseguir explorar la roca, segons va detallar el ministeri d'Antiguitats egipci en un simple comunicat emès diumenge, i les proves demostren que no existeixen discontinuïtats a la paret de la tomba, ja que s'ha identificat la transició de la roca natural als carreus que componen les parets de la sepultura. "No existeix cap càmera, ni tan sols indicis de qualsevol llindar o marc de porta, cosa que contradiu la teoria que assumia l'existència de passatges o càmeres adjacents o bé dins de la cambra mortuòria de Tutankhamon", diu el comunicat de Mustafà Waziri, secretari general del consell d'antiguitats. Porcelli va afirmar que les proves són "concloents" i que es pot descartar "amb un grau molt alt de confiança" la hipòtesi de l'existència de cambres ocultes o passadissos adjacents a la tomba.

Un al·licient turístic

Aquest és el tercer estudi amb radar realitzat en els últims anys i ha estat executat per acabar amb la controvèrsia generada pels resultats contradictoris dels dos primers, realitzats per un equip japonès i un altre de nord-americà de National Geographic. Aquest tercer estudi volia confirmar l'arriscada hipòtesi de Reeves, que tot i que el 2015 ja reconeixia que es podia equivocar, convidava a buscar en les parets nord i oest de la cambra funerària de Tutankhamon, que va regnar entre 1332 i 1323 aC aproximadament. Reeves va interpretar que una fissura a la paret nord del sepulcre del faraó-nen era una porta segellada, que portava a una possible habitació oculta. Fins i tot apuntava que alguns dels murals es podien referir a Nefertiti.

Les autoritats egípcies han sigut fins ara prudents en el veredicte, però alhora hàbils per allargar el serial del misteri i l'interès dels mitjans, ja que el sector turístic està tocat des del 2011. El ministre d'Antiguitats va arribar a dir que estava un 90% segur de l'estudi japonès, que havia escanejat amb raigs infrarojos el sepulcre i hi havia trobat un forat de 2 metres de profunditat i 1,5 de diàmetre.

El descobriment de la tomba de Tutankhamon, de la XVIII dinastia, va sorprendre a tothom el 1922, ja que es tractava del primer enterrament d'un faraó que va ser descobert intacte, perquè tots els altres havien estat saquejats en major o menor mesura segles enrere. La tomba de Tutankhamon se situa en l'anomenada vall dels Reis, lloc habitual d'enterrament dels faraons en la llavors capital egípcia, l'antiga Tebes i actual ciutat de Luxor, al sud del país.

stats