Efímers 15/08/2015

Nefertiti descansa a la tomba de Tutankhamon?

Sílvia Marimon
2 min
Una imatge d’arxiu de la tomba de Tutankhamon.

BarcelonaEl 4 de novembre del 1922, Howard Carter descobria la tomba de Tutankhamon. Han passat gairebé cent anys i des d’aleshores per aquest punt de la Vall dels Reis hi han passat milers de persones. Centenars l’han investigat i hi han fet tot tipus de recerques. Ara, però, l’egiptòleg Nicholas Reeves, professor de la Universitat d’Arizona, afirma que la tomba amaga dues cambres fins ara inexplorades. I encara més sorprenent: en una d’elles hi ha la mítica reina Nefertiti, dona d’Akhenaton, el pare de Tutankhamon.

La notícia, que Reeves ha publicat a la xarxa sota el títol The burial of Nefertiti? inclòs a l’Amarna Royal Tombs Project,obre un munt d’interrogants i és agosarada, perquè durant dècades s’ha buscat infructuosament la tomba de Nefertiti. Reeves admet que es pot equivocar però que val la pena obrir una nova línia de treball. ¿I com s’ho ha fet aquest especialista en Tutankhamon per fer aquest descobriment? L’egiptòleg va adonar-se que potser hi havia més cambres després de veure el treball que havia fet l’empresa Factum Arte, amb seu a Madrid, el 2014. Factum Arte va escanejar i fotografiar amb alta resolució i gran precisió la cambra de Tutankhamon: “Les imatges mostren que hi havia hagut dues portes, una donava a una cambra que sembla que ningú ha tocat en segles. Les implicacions són extraordinàries”, afirma Reeves a l’article.

Una tomba reaprofitada

Aquesta cambra hauria servit com a magatzem. Al nord, explica Reeves, hi hauria una altra tomba, anterior a la de Tutankhamon, que seria de Nefertiti: “Quan es va enterrar Nefertiti no es preveia que Tutankhamon ocupés la mateix tomba. Però la mort prematura i inesperada del faraó una dècada després va fer que acabés sent enterrat a la tomba de Nefertiti. No hi havia temps de construir-ne una de nova per a ell sol. I, per tant, es va tornar a obrir la de Nefertiti”. L’egiptòleg també assegura que algunes de les pintures de la tomba de Tutankhamon, que fins ara s’havia pensat que eren del faraó quan era petit, podrien ser de Nefertiti.

Una altra dada: l’estructura de la tomba. Segons l’egiptòleg, l’estructura en forma de L amb un gir a la dreta és pròpia de les reines i no dels faraons. “La revolució d’Amarna és un dels períodes més fascinants de l’antic Egipte però la documentació que tenim està plena de contradiccions i incoherències. Necessitem proves desesperadament. Si la meva teoria és correcta, podríem trobar-les. Si no, haurem de continuar buscant”. Reeves reivindica una investigació geofísica -gens invasiva- de la tomba: “És una prioritat”, conclou l’investigador, que ha publicat nombrosos treballs sobre Tutankhamon.

stats