Art
Cultura 03/02/2022

Les obres d'art que han entrat als museus: d'un relleu del segle XV a un dibuix de Makoki

La Generalitat destina 1,9 milions a compres d'art, fotografia, còmic i patrimoni el 2021

4 min
'Automanifest' d'Antoni Padrós

BarcelonaVuit joies de fa un segle del taller Masriera s'han rescatat aquest any de l'exportació exercint el dret a tempteig per part de la Generalitat. S'han comprat per 32.000 euros, i aquestes filigranes es podran veure exposades al Museu Nacional. És només un detall dels 1.023 objectes que han entrat als museus catalans el 2021 a través de la compra de patrimoni, art, còmic i fotografia per a la Col·lecció Nacional. S'hi han destinat 1,9 milions d'euros, i el compromís per al 2022 és que s'incrementi el pressupost fins als 2,2 milions. "El pla nacional té un repte en la paritat, que treballarem els pròxims anys", ha admès la consellera Natàlia Garriga.

La taula de Sant Romà, del segle XV, procedent del retaule major de l’església parroquial de Sant Romà de Sau es quedarà al Museu Episcopal de Vic
La peça més cara comprada, un relleu d'Alfons el Magnànim, de Isaia Ganti (Isaia da Pisa) de 1443-1450

La peça més cara que s'ha comprat és un relleu de marbre d'Alfons el Magnànim de l'època del Renaixement, que ha costat 150.000 euros. L'àmbit patrimonial és el més costós a preu de mercat i s'hi ha invertit 1 milió per a 178 objectes, que van des de la Taula de Sant Romà del mestre Joan Gascó, del segle XV (65.000 euros), fins a una carta autògrafa de Pau Casals rescatada de subhasta per 90 euros. S'han comprat fotos de la Guerra Civil d'Antoni Campañà (65.340), 204 negatius en vidre de la retirada republicana d'Auguste Chauvin (60.000), una escultura d'un ploraner originària del monestir de Poblet (65.000 euros), cartellisme del segle XX, monedes, pergamins o una postal de Nadal de Torres-García del 1914 (854 euros). "Cada mes es veuen entre 300 i 400 expedients d'exportació, milers i milers de peces. S'ha de comprar allò que realment fa falta i omple un buit. Nosaltres tenim molt detectats els buits, quines èpoques estan més mal representades, i és amb el que som proactius per recuperar el patrimoni dispersat", diu Magda Gassó, cap del Servei de Museus i Protecció de Béns Mobles.

Una imatge del Fons Auguste Chauvin de la retirada republicana i la vida als camps francesos
Una de les 33 fotografies del fons d'Antoni Campañà

També s'han rebut 76 donacions d'arxius com el d'Arcadi Oliveres, Oriol Bohigas o Montserrat Carulla, el del militant del PSUC Miguel Núñez, obres dels dibuixants Gemma Sales, Tom Roca i Consol Escarrà, un dibuix de Modest Urgell o objectes com un llibre de firmes dels voluntaris catalans de la Primera Guerra Mundial. El director de l'Arxiu Nacional de Catalunya, un dels principals llocs on es conserven aquests documents, afirma que es tracta de "reconstruir la memòria nacional" de manera equilibrada. S'han comprat arxius com el de Paco Candel (131.000 euros), el fons d'Heribert Barrera (13.000) o el de Jaume Picas (23.000).

Prioritzar artistes vius

En l'àmbit de les arts visuals, "s'ha prioritzat comprar el màxim d'obra possible d'artistes vius en actiu, en especial de dones i de col·lectius minoritaris", ha dit la consellera. S'hi han destinat 509.000 euros. Entre els artistes destacats hi ha un referent internacional com Eugènia Balcells, un altre com Carles Hac Mor –"un arxiu que podria haver marxat a l'estranger"– i noms menys consolidats com Isabel Banal i Teresa Estapé, totes dues adquirides a la galeria Chiquita Room, des d'on han assenyalat la importància que es compri en galeries. En arts visuals i en fotografia s'obren convocatòries públiques i unes comissions d'experts de cada àmbit escullen el més convenient per a la col·lecció.

En fotografia s'han comprat obres de pioneres com Mey Rahola i Palmira Puig, representants dels anys 30 i 50 que havien passat desapercebudes; noms reconeguts com Perejaume, Francesc Fàbregas, Jean Marie del Moral, Ferran Garcia Sevilla o Tanit Plana, i també joves com Paula Artés, una fotògrafa que entra a la Col·lecció Nacional amb 25 anys amb un treball titulat Fuerzas y cuerpos (2016) que es diposita al Museu Jaume Morera de Lleida. Totes les peces adquirides per a la Col·lecció Nacional es distribueixen als diferents museus catalans perquè arribin a tot el país. "Estic compromesa amb revelar les estructures de poder i control. La fotografia és l'excusa per accedir a espais invisibles o prohibits i l'art és l'eina per qüestionar-nos tots col·lectivament", ha assenyalat la fotògrafa, que rebrà gairebé 10.000 euros per 12 fotografies.

Fons Heribert Barrera
Fons Jaume Picas

Prestigiar el còmic

En còmic i il·lustració és "important crear un relat i fer una col·lecció coherent, global, de totes les èpoques i tendències", assenyala el periodista especialitzat Jaume Vidal, membre de l'equip de compra. "Anem tard per la poca consideració que ha tingut el còmic, així que intentem corregir buits i pèrdues".

S'han destinat 122.000 euros a comprar obra de nou autors, com Núria Pompeia –que als 80 ja va fer un llibre sobre la maternitat, Maternasis– (30.000 euros), el Miguel Gallardo d'El Víbora i Makoki (22.200), les noies pop de Marika Vila (7.500), el Carpanta i la Petra d'Escobar (4.840), deu originals de Miquel Fuster de la seva autobiografia 15 años en la calle, Anna Maria Smith, Josep Maria Beà, Micharmut i Pere Joan.

stats