Cultura 16/02/2015

Peralada serà l'epicentre de l'any dedicat al cronista Ramon Muntaner

L'efemèride commemora el 750è aniversari del naixement del cronista Ramon Muntaner i començarà el 23 de febrer

Agències
1 min
Pere Torrent, Eudald Casadesús, Xavier Soy i Meritxell Garrido a la presentació de l'Any Muntaner / ACN

PeraladaPeralada concentrarà bona part de les activitats programades per celebrar l'Any Muntaner, dedicat al 750è aniversari del naixement del cronista, originari del municipi empordanès, Ramon Muntaner. Els esdeveniments planejats, però, també s'estendran per tot Catalunya amb actes a diversos municipis catalans, les Illes Balears i el País Valencià.

El tret d'inici de l'Any Muntaner serà un acte institucional al Saló de Cròniques de l'Ajuntament de Barcelona el pròxim 23 de febrer. La celebració té programades prop d'una cinquantena d'activitats al llarg de l'any. Hi haurà unes jornades científiques internacionals sobre la figura de Muntaner, del 10 al 12 de juny, que comptaran amb l'historiador de la Universitat de Yale Paul Freedman. Es farà una a Ruta Literària entre abril i setembre als carrers de Peralada. Hi haurà un concert de música medieval que tindrà lloc al Festival Castell de Peralada d'aquest any. A més, els concerts també es faran a Vilafranca del Penedès i Girona. Completen les activitats les exposicions al Castell de Peralada i al Museu d'Història de Catalunya i diverses activitats escolars.

La coordinadora del programa d'actes de celebració de l'efemèride, Meritxell Garrido, ha explicat que l'objectiu és "difondre la figura de Muntaner a Catalunya i a la resta de territoris que utilitzen la llengua catalana".

L'Ajuntament d'Eivissa, lloc on va morir el cronista català, s'ha bolcat també amb la celebració del seu 750è aniversari i, a més de participar en una publicació, organitzarà entre maig i juliol diversos actes, inclosa la col·locació d'una placa commemorativa.

stats