Disseny
Cultura 10/09/2019

Polèmica a l'exposició sobre el disseny del Tercer Reich a Holanda

Els antifeixistes consideren que glorifica el nazisme i els grups d'extrema dreta l'aplaudeixen

Efe
2 min
Un Volkswagen Beetle a l'exposició sobre el disseny de Tercer Reich

AmsterdamEl museu del disseny de Den Bosch, una ciutat del sud d'Holanda, va inaugurar diumenge una exposició molt particular: la primera retrospectiva sobre el disseny del Tercer Reich. Fotografies, cartells publicitaris, banderes, revistes i mobles són alguns dels objectes exposats en una mostra que té com a objectiu posar de manifest la gran importància que va tenir el disseny en la creació i difusió de la ideologia nazi.

Malgrat haver treballat conjuntament amb la comunitat jueva de la ciutat per crear-la i formar part dels actes commemoratius dels 75 anys de l'alliberament d'Holanda per part dels aliats, l'exposició ha estat criticada per algunes agrupacions. El Moviment Comunista de la Joventut dels Països Baixos i els excombatents antifeixistes de la resistència holandesa consideren que l'exposició glorifica el nazisme, i han fet una concentració de rebuig davant la instal·lació. Per contra, un grup d'extrema dreta hi ha mostrat el seu suport, fet que per als antifeixistes ha sigut una confirmació de les seves pors. La solució del museu ha sigut la de d'extremar la seguretat i prohibir fer fotografies a les peces de la mostra.

A la web del museu s'explica el motiu que va impulsar la creació de l'exposició. Generalment, diuen, els museus mostren exclusivament la part bona de la cultura i el disseny com un camp artístic que contribueix a la creació d'un món millor. "El disseny, però, reflecteix tots els vessant del món, tant els bons com els dolents", adverteixen. En aquesta exposició del Tercer Reich són conscients que n'ensenyen una de dolenta, però creuen que és necessari fer-ho perquè mai es torni a repetir res de semblant. El museu, a més, es defineix a si mateix com un espai crític, i consideren que l'exposició "analitza la manera com funcionaven els processos d'influència durant l'època nazi".

L'exposició, que compta amb peces de col·leccions holandeses i alemanyes, fa un recorregut molt complet pel disseny d'aquest període històric. La figura de bronze 'Der Wäger' és una de les peces estrella de la mostra. Aquesta estàtua la va fer l'escultor de referència per a Hitler, Arno Breker, i havia de servir per decorar l'edifici de la cancelleria de Berlín. Les imatges de Heinrich Hoffmann, el fotògraf del dictador, també tenen un gran pes a l'exposició, que es complementa amb objectes d'allò més diversos, com el Volkswagen Beetle, 'l'escarabat de Hitler'. Els cartells publicitaris i de propaganda política són les peces que més abunden a l'exposició, i a les vitrines s'hi poden veure diverses edicions del 'Mein Kampf'.

stats