Cultura 25/11/2014

Verónica Sánchez guanya el Premi Carlemany per al foment de la lectura

'L'escapista', la primera novel·la de l'autora, relata el viatge d'un jove de 17 anys per diferents països d'Àsia

Ana Maestre
2 min
Verònica Sánchez guanya el premi Carlemany

BarcelonaTrencar amb tot, deixar la rutina a casa, agafar una motxilla i anar a veure món. Véronica Sánchez, periodista i professora de literatura, va fer això: durant 7 mesos va viatjar per llocs com Mongòlia, Xina, Nepal, el Tibet o Nova Zelanda. Durant aquella experiència començaria a gestar-se 'L'escapista', el títol provisional de la seva primera novel·la, que acaba de ser guardonada amb el Premi Carlemany 2014 per al foment de la lectura i que veurà la llum a finals de març de 2015.

En aquest cas, l'escapista no és ella sinó un adolescent de Barcelona, que canviarà el confort i la xarxa de seguretat que li atorguen les dones de la seva vida per a viatjar pel món amb el seu pare, amb qui fins aleshores ha tingut una relació intermitent. "Tenia sentit preguntar-me com hagués viscut aquell viatge un noi de 17 anys", explica l'autora. Un viatge iniciàtic que estarà molt condicionat per les noves tecnologies, i que acabarà demostrant que desconnectar i deixar-ho tot enrere no és fàcil en cap dels sentits.

Un jurat adolescent

Del gir que fa 4 anys va donar el Premi Carlemany, amb una dotació de 10.000 euros i convocat pel Govern d'Andorra, Grup 62 i la Fundació Enciclopèdia Catalana, la principal particularitat es va trobar en la constitució del jurat: després d'una preselecció feta per un jurat adult, els encarregats de decidir quina serà l'obra guanyadora són nou joves d'entre 14 i 16 anys. Nois com els alumnes de la Verónica Sánchez, a qui des de fa anys intenta transmetre l'interès i l'estima per la literatura, que es converteixen ara en els prescriptors del llibre, atorgant-li un guardó que s'ha convertit per a ella en un "acte d'humilitat" i en el que gairebé podríem anomenar un "retorn kàrmic".

stats