Cultura 06/09/2011

Argentona reconstrueix nou gàrgoles de Puig i Cadafalch

Les peces coronaven la capella del Sagrament de la parròquia de Sant Julià i s'havien malmès amb el pas del temps

Acn
2 min
Una de les gàrgoles reconstruïdes a l'església d'Argentona

ArgentonaLa parròquia de Sant Julià d'Argentona ha reconstruït les nou gàrgoles que coronen la capella del Sagrament, construïdes a principis del segle XX per Josep Puig i Cadafalch. La pedra de les gàrgoles originals s'havia malmès pel pas del temps i, en alguns casos, les figures estaven totalment desdibuixades. Les noves creacions, reproducció fidel dels originals de Puig i Cadafalch, s'han esculpit amb una pedra més resistent que en garanteixi la durabilitat. El mossèn Àlex Marzo, rector de la parròquia d'Argentona, assegura que les gàrgoles de la capella són elements identificatius del municipi gràcies a la vinculació de Puig i Cadafalch amb Argentona, on estiuejava. "És el nostre Gaudí", afirma.

Fa quatre anys que la parròquia de Sant Julià d'Argentona va decidir refer les gàrgoles que Puig i Cadafalch va construir un segle enrere per coronar la capella del Sagrament, obra del mateix arquitecte. Aquests elements d'ús decoratiu també han fet al llarg dels anys la seva funció de desaigua del sostre, i tant l'erosió de l'aigua com el pas del temps havien malmès greument aquestes figures.

En alguns casos, les gàrgoles havien perdut tot el seu simbolisme. Eren figures totalment desdibuixades en les quals era molt difícil reconèixer-hi la morfologia original. Una d'elles, fins i tot, feia deu anys que havia caigut. Davant la situació ruïnosa de les gàrgoles, l'única opció per recuperar-les ha sigut esculpir-ne unes altres, imitant fidelment l'obra de Puig i Cadafalch, segons ha explicat el mossèn.

Aquesta circumstància ha provocat que els responsables del projecte hagin hagut d'"imaginar" com Puig i Cadalfalch hauria esculpit les seves gàrgoles. Les peces originals es conserven a l'església d'Argentona, tot i que el gran deteriorament que pateixen ha fet que perdin valor. El rector assegura que les gàrgoles originals es guardaran "com a testimoni" i no descarta exposar-les en algun museu en el futur.

D'estil gòtic, les gàrgoles d'Argentona de Puig i Cadafalch són figures curioses de formes diverses que representen animals imaginaris, creats a partir de la suma de les parts de diferents animals reals. Per exemple, hi ha una gàrgola amb cap d'ase, cos d'insecte, potes d'ocell i braços humans, o una altra amb potes de porc, cos de gos i cap de xai.

Els treballs de reconstrucció s'han fet en dues fases. La primera va servir per recuperar les quatre primeres gàrgoles, instal·lades l'any passat, mentre que aquest any s'han acabat les cinc restants. Les figures ja reposen sobre la capella del Sagrament d'Argentona. El cost de la reconstrucció ha sigut d'uns 90.000 euros, finançats amb les aportacions de particulars i el patrocini d'Acesa i Caixa Laietana.

La parròquia de Sant Julià d'Argentona celebrarà l'acabament d'aquestes obres amb un acte públic previst pel pròxim divendres, 9 de setembre.

stats