Un regal per a Franco: un nou cap

La peça, que els responsables d'una galeria del Born han deixat al costat de l'escultura eqüestre decapitada, és de l'artista australià Will Coles

L'estàtua eqüestre de Franco és accessible i tothom que ho vulgui pot anar expressant què li provoca. Aquest matí li han deixat un cap que ha esculpit l'artista australià Will Coles. El col·laborador de Coles que ha deixat el cap als peus del cavall, Barhellona, ha feminitzat una mica el dictador i li ha pintat els llavis d'un vermell intens. No és el primer cap de Franco que fa Coles. Fa uns mesos va deixar un altre cap de Franco a una platja de Barcelona. I la seva obra està exposada a la galeria Bhorn. "Coles és un artista d'art urbà, hi ha escultures seves a molts carrers i places d'Europa. Ell no vol que ningú el conegui i a vegades encarrega a altra gent que li deixi les peces en un lloc públic", assegura el responsable de la galeria, Roberto Trupiano.

Ha despertat amb un cap de porc

A primera hora del matí, el dictador havia tingut un altre regal: un cap de porc que li havien penjat al cap del cavall i que ha estat retirat. Segons ha explicat la Guàrdia Urbana, el cap de l'animal ha estat col·locat a primera hora, no s'ha identificat l'autor de l'acció.

Aquests dies són força moguts per a l'escultura eqüestre de Franco. Cada matí apareix amb grafitis nous, rep llançaments d'ous i caquis, dimarts va cavalcar amb una nina inflable, i dilluns li van penjar una estelada a les anques. Tot plegat no agrada gens a la Fundación Francisco Franco, que dimarts ja va anunciar que denunciarà l'Ajuntament de Barcelona per la "decapitació". En concret, a la fundació que presideix la filla del dictador, María del Carmen Franco Polo, li indigna que el consistori no vetllés adequadament pel cap del dictador –va desaparèixer de l'interior d'un magatzem municipal, no es va forçar cap pany, i es va tallar amb eficiència i de forma pulcre. Acusa l'alcaldessa de Barcelona del " bàrbar aquelarre al qual han sotmès l'estàtua de bronze de l'estadista espanyol més important des dels Reis Catòlics, l'heroi militar que en compliment del seu jurament va defensar la nació i el poble espanyol dirigint la sublevació fins a impedir que la tirania comunista s'imposés a Espanya".