ARQUEOLOGIA
Cultura 08/02/2013

Les restes de Ricard III, motiu de disputa a Anglaterra

Leicester, on s'ha trobat l'esquelet del rei; la ciutat de York, perquè el monarca era d'aquesta dinastia, i l'abadia de Westminster a Londres, perquè va morir mentre regnava, volen tenir l'honor de sepultar el monarca

Efe
2 min
Les restes de Ricard III descansaven sota un pàrquing

LondresLes restes del rei Ricard III, localitzades dilluns després de 500 anys de recerca, són motiu de disputa a Anglaterra, on experts i autoritats locals no es posen d'acord sobre el lloc on hauria de ser enterrat el sobirà.

Primer, la catedral de Leicester va ser escollida com el lloc definitiu de descans per al rei, perquè se n'han trobat les restes en aquesta localitat, però la ciutat de York també aspira a enterrar Ricard III (1452-1485), ja que va ser l'últim monarca de la dinastia de York. Tanmateix, altres experts assenyalen que l'abadia de Westminster, a Londres, seria el lloc adequat, ja que quan va morir era sobirà regnant.

L'equip arqueològic de la Universitat de Leicester va confirmar dilluns que unes restes trobades la tardor de l'any passat pertanyien, "més enllà de qualsevol dubte", a Ricard III, l'últim monarca anglès mort en una batalla. Les restes van ser trobades sota un aparcament on, en aquella època, hi havia una església. Les ressenyes històriques assenyalaven que s'hi va enterrar el sobirà, que va morir a la batalla de Bosworth el 1485, durant la guerra de les Dues Roses.

Des de dilluns, els habitants de York han reunit 11.000 signatures per reclamar les restes del monarca, i fins i tot diversos dirigents municipals han escrit cartes a la reina Isabel II i al ministeri de Justícia perquè el sobirà torni a la seva "llar espiritual". Tanmateix, la catedral de York ha renunciat a favor de Leicester perquè considera que, després dels mesos d'investigacions, els habitants d'aquesta localitat han desenvolupat un "sentiment de pertinença" cap al monarca.

El ministeri britànic de Justícia ha resolt la qüestió en un comunicat que atorga la victòria a Leicester, en tenir el permís per exhumar les restes del monarca. "La llicència va ser concedida a la Universitat de Leicester fins al 31 agost 2014, així que fins llavors podrà conservar les restes al museu Jewry Wall o donar-los sepultura a la catedral de St. Martin o en qualsevol terreny en què aquesta acció es pugui practicar", ha indicat el ministeri. Les autoritats de York han anunciat que continuen endavant amb el seu pla de contactar amb el ministeri i la reina d'Anglaterra perquè "reconsiderin la seva opinió tenint en compte la gent de York".

stats