ARA LLEGIM
Cultura 11/03/2012

Rodolfo del Hoyo guanya el premi Joaquim Ruyra de narrativa

L'autor de Santa Coloma de Gramenet ha rebut el guardó literari pel recull de relats 'Llegir al metro'

Acn
2 min

BlanesL'escriptor de Santa Coloma de Gramenet Rodolfo del Hoyo s'ha endut el premi Joaquim Ruyra de narrativa amb l'obra 'Llegir al metro', en la 48a edició dels Premis Literaris Recull que s'han entregat aquest diumenge a Blanes (la Selva).

El Premi Benet Ribas de poesia se l'ha emportat la italiana Lucia Pietrelli per 'Esquelet', mentre que el Premi Josep Ametller de teatre ha estat per al barceloní Jordi Portals amb l'obra 'Nebraska'. L'obra de Jordi Llavina 'L'home que encara fa servir barret', dedicada a l'escriptor Joan Randé, ha aconseguit el premi retrat literari Rafael Cornellà i el premi Salvador Reynaldos ha anat a parar a J. Víctor Gay per l'obra 'Girona i Ruyra, un gran silenci'.

El president del jurat dels premis Recull, Vicenç Llorca, ha assenyalat que l'entitat estava molt "satisfeta" amb el nombre de projectes rebuts. "Normalment rebíem unes 140 obres però aquest any hem saltat fins a 203", ha ressaltat Llorca. Segons el president, aquest augment de projectes és una forma de mostrar que els autors i escriptors "tenen en compte la importància i rellevància dels premis Recull".

L'obra 'Llegir al metro' de l'escriptor de Santa Coloma de Gramenet Rodolfo del Hoyo ha estat la guanyadora del premi Joaquim Ruyra de narrativa. És un conjunt de relats breus sobre determinades persones que mantenen punts d'unió entre elles. Segons l'autor, els relats són autònoms i independents però determinats personatges es relacionen entre ells o apareixen en altres narracions. Pel que fa al premi Benet Ribas de poesia se l'ha endut la italiana Lucia Pietrelli per 'Esquelet'. "És un poemari que va sorgir després de veure una escultura de l'artista mallorquí Xico Perelló", ha destacat l'autora italiana. Pietrelli ha explicat que la escultura representava un llibre amb un ferro que el travessava i al veure-la va pensar que l'escultura tenia molta resistència. "En comparació amb la escultura em vaig sentir molt menys dura i molt deformable", ha destacat Pietrelli. L'escriptora ha explicat que ha el premi significava "molt per a ella" ja que, des que va arribar a Catalunya, "sempre havia sentit a parlar dels premis Recull". "Rebre aquest premi significa que, d'alguna manera, el català m'estima tal i com jo l'estimo a ell", ha dit Pietrelli.

L'obra de l'escriptor barceloní Jordi Portals 'Nebraska' s'ha endut el premi de teatre Josep Atmetller. Segons Portals, l'obra narra les vicissituds d'un personatge que s'enfronta a cadira elèctrica. "L'espectador es posa molt dins l'argument i ho viu", ha detallat Portals.

El premi retrat literari Rafael Cornellà l'ha aconseguit l'escriptor Jordi Llavina amb l'obra 'L'home que encara fa servir barret'. El projecte gira entorn el personatge de l'escriptor Joan Randé.

Finalment, el premi sobre periodisme Salvador Reynaldos ha anat a parar a J. Víctor Gay amb l'obra 'Girona i Ruyra, un gran silenci'. L'autor ha detallat que l'article intenta establir una relació entre els diversos escriptors de Girona que tenen un monument a la ciutat.

En l'acte d'entrega dels premis hi eren presents el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i l'alcalde de Blanes, Josep Marigó.

stats