Cultura 14/06/2017

El SónarPLANTA dona el poder de la realitat augmentada al públic

El festival de música avançada i arts multimèdia presenta una peça pionera del japonès Daito Manabe per crear espais immersius i interactius

Antoni Ribas
2 min
Una escena de 'phosphere', de Daito Manabe

BarcelonaJa és possible que un ballarí controli amb els moviments la il·luminació, les projeccions de vídeo i el so de l'espectacle: l'artista digital Daito Manabe ha presentat aquest dimecres dins el projecte SónarPLANTA la peça 'phosphere', consistent en unes esferes lumíniques amb les quals es poden generar espais immersius i interactius insòlits i que estan en constant transformació.

La presentació ha tingut com a protagonistes tres ballarines de la companyia Eleven Play que han mostrat totes les possibilitats de la peça, però 'phosphere' també estarà disponible per al públic del festival. "La peça és un exemple de com el públic mateix pot crear l'obra", explica Daito Manabe, fundador de l'estudi Rhizomatiks i considerat per Apple com un dels 30 creadors més importants del món.

Daito Manabe, fundador de l'estudi Rhizomatiks

'phosphere' és una peça monumental que inclou miralls sincronitzats, màquines de fum, focus i 24 projectors de vídeo i que està articulada per una sofisticada tecnologia de càlcul òptic. Les ballarines porten sensors als canells i arreu del cos i tan aviat com es posen a ballar es pot observar com els focus les segueixen i creen una xarxa de llum entre elles, com si juguessin amb un reguitzell de gomes elàstiques. L'espectacle que han presentat té tres parts i més endavant converteixen el seu cos en un llenç per als raig de llum. Una altra de les possibilitat que ofereix la peça és enregistrar imatges de cadascun dels moviments, que queden estampades al terra les unes damunt les altres. "Hem creat una forma virtual de realitat que es pot experimentar amb tot el cos", diu l'artista.

Les 'phospheres' de Daito Manabe converteixen el públic en creador

SónarPLANTA és el projecte sorgit de la col·laboració del festival Sónar i la Fundació Sorigué i enguany arribar la cinquena edició. La fundació es va quedar la peça que van presentar l'any passat i encara no han decidit si 'phosphere' formarà part de la col·lecció del centre Planta, que estarà ubicat dins la gravera que els Sorigué tenen a Balaguer.

stats