NOVETAT DISCOGRÀFICA
Cultura 14/12/2011

Sopa de Cabra deixa constància del seu retorn amb un doble disc

El retorn de Sopa de Cabra inclou un àlbum doble amb 25 cançons i un DVD amb l'actuació del 9 de setembre. La banda no ha volgut precisar si en un futur tornarà a reunir-se de manera estable.

Ricard Martín
2 min

BARCELONA.Hi haurà Sopa de Cabra per a una temporada més. Almenys enllaunada: la banda al complet va presentar ahir la publicació del seu nou disc, El retorn, un àlbum doble amb 25 cançons en directe que resumeix els tres exitosos concerts que el grup va oferir al setembre al Palau Sant Jordi. La capsa també inclou un DVD amb el primer concert, el del 9 de setembre, quasi íntegre.

Gerard Quintana, el cantant de la banda, va explicar que el fet d'incloure 25 cançons al disc respon a la idea de voler fer justícia a tants anys com ha celebrat el grup. És un disc en directe atípic perquè no respecta l'ordre d'execució durant els concerts. "Hem volgut agrupar les cançons amb dos criteris", va explicar Quintana. Un disc que ajuntés "les cançons de gran intensitat, de rock i distorsió", i un altre de "més obert", que ensenyés un vessant més íntim del grup. Quintana va destacar també que l'edició de la capsa és una celebració doble: d'una banda, "haver superat les expectatives gràcies a cançons que s'han fet còmplices de la gent". De l'altra, la gran satisfacció "d'haver pogut deixar testimoni de tot plegat".

El primer concert, el millor

Josep Thió, guitarrista i principal compositor del grup, va assenyalar que, tret dels inevitables clàssics, han procurat incloure en el disc totes aquelles cançons que no van entrar mai en els anteriors àlbums en directe. I va ressaltar la contradicció dels discos en directe, que "reflecteixen millor el so de la banda", però no traspuen "les emocions i sensacions que la gent sent durant el concerts". Al contrari del que van dir en un primer moment, que el primer concert del Sant Jordi va ser el menys reeixit en la interpretació, Thió va assegurar: "Escoltant-lo ara, crec que el primer va ser el millor, vam tocar millor, potser per la tensió". El baixista Josep Lisícic va apuntar que el disc ha servit per "acabar un cercle que fins ara no s'havia tancat".

Tot queda en família. De la mescla del disc se n'ha encarregat Xarim Aresté, de Very Pomelo, el nou guitarrista de la banda. Aresté ha fugit de la sobreproducció i de polir els defectes. "Com a productor només he volgut una cosa: que sonés tan fort com fos possible, que agradés i molestés. No hi ha trampes".

I la inevitable pregunta: aquest disc obre o tanca la porta a un retorn estable de la formació? O a un nou disc en estudi? Els Sopa van fer un exercici de tirar pilotes fora. Thió va dir que encara no n'havien parlat i Quintana va precisar, però, que a causa de l'èxit i la fluïdesa de l'experiència, "serà més fàcil fer coses ara que abans". I Thió va voler afegir que atribuir a una manca d'enteniment la primera dissolució del grup seria un error: la causa va ser "el sentiment de sentir-se encotillats en un projecte unidireccional".

L'èxit del retorn va fer que Quintana tragués pit. Davant la pregunta de si esperava l'èxit sideral dels concerts de retorn -92.000 persones en cinc concerts- Quintana va opinar que la premsa no els feia gaire lloc i semblava que Sopa de Cabra havia sigut "un accident al mig del camí, com una mena de Transició de la música", en contraposició a l'escena musical actual. "Ha passat que la realitat era d'una altra manera", va concloure el cantant.

stats