Teatre
Cultura 14/05/2014

El Tantarantana reivindica la creació emergent en dansa

El novè cicle Tantadansa programa del 14 al 25 de maig quatre espectacles de dues companyies mexicanes, una canària i una catalana

Ara
3 min

BarcelonaAquest dimecres arrenca el Tantadansa, el festival de Dansa i Teatre Físic del teatre Tantarantana. És la novena edició que celebra, i enguany ho fa amb quatre actuacions de procedència ben diversa, dues obres mexicanes, una canària i una catalana.

Avui i demà Tantadansa obrirà amb l'espectacle 'Capital', creat i dirigit per Francisco Córdova amb la companyia mexicana Physical Momentum Project. Segons ha explicat Córdova, 'Capital' és una obra "atractiva" que vol trastocar l'espectador allunyant-se de la dansa convencional i de la tècnica més coneguda. A l'escenari, "un encadenament d'accions físiques quotidianes porta a generar moviments reals", ha avançat. A més, el coordinador de Tantadansa, Víctor Suárez, ha valorat 'Capital' com un "plat ben fort per començar".

Durant aquest dissabte i diumenge, 'Tabula Rasa' prendrà el relleu a 'Capital'. 'Tabula Rasa' ve de Santa Cruz de Tenerife, de la mà de companyia de Daniel Abreu i és, probablement, la més senzilla de les quatre a nivell tècnic. L'obra compta amb un sol ballarí, Roberto Torres, que de vegades balla i "de vegades només està present", i un piano a càrrec de Milena Perisic que de vegades sona i, d'altres, emmudeix.

'Break dance' en un món post-apocalíptic

El tercer torn en el festival Tantadansa serà per l'obra catalana 'Sinestesia'. Durant els propers 20 i 21 de maig, la companyia Iron Skulls, sota la direcció de Moisés G. Gómez, representarà un espectacle "experimental" que fusiona 'break dance' i dansa urbana amb acrobàcies en un món post-apocalíptic. "És una obra d'interferències sensorials, com el seu nom suggereix", ha explicat Gómez. 'Sinestesia', a més, va ser l'obra guanyadora del festival 'Estrena't 2013', organitzat pel Centre Cívic la Casa Groga de Barcelona i també premi del Públic 2013 de la Feria internacional de Danza y Teatro de Huesca.

Tantadansa 2014 tancarà del 23 al 25 de maig amb una altra companyia mexicana de nom català, 'A poc a poc'. El seu espectacle, 'Cartografía especializada', recrea una relació entre dos individus que s'han distanciat. L'obra ha estat presentada en diversos fòrums internacionals d'Alemanya, Estat Units i França, entre d'altres. El nom de la companyia s'explica perquè el director de l'obra, Jaime Camarena, va fundar-la a Barcelona i la va batejar en català.

El novè cicle de Tantadansa s'estendrà durant aquesta setmana i tota la que ve. Tot i així, Víctor Suárez ha valorat que per al Tantarantana, que "sempre ha inclòs la dansa a la programació", el programa d'enguany, format per "només" quatre espectacles", és "més curt de l'habitual". El preu de les entrades és de 13€.

"Aire fresc per a l'escenari"

Suárez aposta per la diversitat geogràfica que caracteritza la novena edició de Tantadansa: "És molt interessant descobrir el que es fa a l'altra banda de l'oceà". A més, creu que això contribueix a trencar amb "un fals mite": "De vegades es creu que només som creadors aquí, i a altres llocs ens superen"

Els quatre espectacles, a més de procedir de tres llocs diferents, barregen estils de dansa allunyats. Tanmateix, tots conflueixen en un sol fil conductor, assenyala Víctor Suárez. "Els quatre espectacles són aire fresc per l'escenari, espectacles creats per joves molt formats i reconeguts amb premis", explica.

Per tot això, el coordinador de Tantadansa considera que, enguany, la selecció de Tantadansa "és molt trencadora, molt allunyada de la dansa contemporània que esperem veure en un teatre". En la mateixa línia, Francisco Córdova ha afirmat: "Som creadors emergents: no perseguim fer el que ja s'ha mostrat, sinó generar una identitat nova".

stats