Dossier 01/03/2013

Quatre universitats s'alien per formar els futurs polítics

S.s.
2 min
El grau conjunt es cursarà un any a Madrid i un altre a Barcelona.

Barcelona.L'Aliança 4 Universitats, constituïda el 2008 per la UPF, la UAB, la Universidad Autónoma de Madrid (UAM) i la Universidad Carlos III de Madrid, posarà en marxa el pròxim curs el seu primer grau conjunt. I ho farà estrenant una titulació que avui no existeix a l'estat espanyol, tot i que té molt de predicament al món anglosaxó: filosofia, política i economia. Aquesta titulació, que a Oxford, per exemple, ha servit per formar bona part de les elits polítiques -el mateix David Cameron ho va estudiar allà-, acollirà el curs que ve els seus primers 40 alumnes, matriculats a raó de 10 places per cada universitat de l'Aliança.

El primer curs del grau es farà a Barcelona, un semestre a la UPF i un altre a la UAB, el segon serà a Madrid, entre la UAM i la Carlos III, i el tercer curs serà d'intercanvi amb alguna universitat estrangera, com la de Lovaina (Bèlgica) o Humboldt (Berlín), per exemple. L'últim curs serà el del treball final. L'Aliança té avançades les negociacions amb alguna entitat privada i confia oferir beques als seus estudiants per facilitar la mobilitat, segons va explicar el rector de la UPF, Josep Joan Moreso.

El currículum del títol es configurarà a través de les matèries de polítiques, econòmiques i filosofia que ja s'imparteixen als quatre centres. "Els mateixos estudiants podran escollir les universitats i matèries que volen anar fent per a la seva especialització", cosa que aportarà una "flexibilitat" al currículum "que avui tampoc no existeix en el sistema universitari públic estatal", va destacar el rector de la Carles III, Daniel Peña.

El fet que algunes de les assignatures siguin en anglès i també en català "no serà en absolut un problema", va apuntar el rector de la UAM, José M. Sanz, ja que el perfil d'alumnes del grau "dominarà diverses cultures i llengües". El català, va dir, "serà per a ells un valor afegit".

stats