Economia 04/06/2018

Aragonès reclama l'aixecament del control financer del 2015 però el PSOE respon que es mantindrà

El conseller farà un nou pressupost per al 2019 i s'obre a suports més enllà de l'independentisme

Ara
3 min
El conseller d'Economia, Pere Aragonès, en la seva arribada a la conselleria

BarcelonaDe moment, el PSOE mantindrà el control de les finances catalanes que va començar el novembre del 2015 i que obliga la Generalitat a informar mensualment de les despeses. Ho ha afirmat el secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, en una entrevista a Antena 3, i ha frustrat així la petició del conseller d'Economia, Pere Aragonès, que n'havia demanat l'aixecament. Ábalos ha assenyalat que la intervenció continuarà però ha obert la porta a un canvi de criteri a mesura que es vagi assolint el "procés de normalització". El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha afegit en roda de premsa des de la seu del partit que el Govern de Quim Torra ha de "garantir" que complirà la legalitat abans de modificar la situació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En una entrevista a TV3, el també vicepresident del Govern havia criticat durament la intervenció que va exercir l'exministre Cristóbal Montoro el setembre abans d'aplicar el 155 i havia celebrat que amb la recuperació de les institucions s'acabés. Aragonès ha reiterat que aquest control era "il·legal" i s'ha mostrat convençut que el procediment judicial obert sobre aquesta qüestió donaria la raó a la Generalitat. "Demanarem responsabilitats pel dany causat", ha anunciat.

De cara als nous governs que ara es posaran en marxa a Catalunya i a l'Estat, el conseller ha defensat una relació "bilateral" amb l'espanyol en matèria econòmica i no ha aclarit si participaria en els consells de política fiscal i financera amb la resta de comunitats autònomes, per bé que ha anotat que el Govern serà "en tots els àmbits on es discuteixi un sol euro de Catalunya".

El PDECat veu amb bons ulls ser al Consell de Política Fiscal i Financera

Per la seva banda, la portaveu del PDECat, Maria Senserrich, ha insistit en la via del diàleg amb el nou president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i s'ha mostrat partidària d'aprofitar tots els espais que s'obrin des de l'Estat. Així, Senserrich veu amb bons ulls que el nou Govern s'assegui al Consell de Política Fiscal i Financera per escoltar les propostes que pugui fer el nou govern socialista.

"No podem deixar cap espai buit, hem de ser on poguem ser per defensar cada un dels cèntims dels catalans", ha argumentat la portaveu del partit demòcrata. Senserrich, però, ha explicat que això no significa que renunciïn als seus plantejaments inicials. En aquest sentit, ha avisat que seran "molt exigents" amb el govern de Pedro Sánchez i ha anunciat que, per exemple, votaran en contra dels pressupostos de Rajoy al Senat. "No es pot governar contra Catalunya i aquests pressupostos en són un exemple, per això no hi votarem a favor", ha justificat la portaveu del PDECat.

Nous pressupostos per al 2019

El conseller d'Economia, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dilluns que gestionarà la pròrroga pressupostària durant el 2018 i que es posarà a treballar per elaborar uns nous comptes de cara a l'any vinent. En una entrevista a TV3 ha assegurat que si intentés fer un nou pressupost per a aquest any s'aprovaria al Parlament al desembre i que, per tant, hi renuncia per terminis.

"Les necessitats que han de cobrir els pressupostos del 2019 i la pròrroga del 2018 són prou importants, i afecten àmbits com la salut, l'ensenyament i els serveis socials, perquè la resta de grups parlamentaris hi donin suport", ha assenyalat Aragonès, obrint així a la porta a establir aliances més enllà de l'independentisme. Tanmateix, ha assegurat que la primera porta que picarà serà la de la CUP perquè és el partit que ha facilitat la investidura, però ha insistit que hi ha molts "reptes" que són compartits amb altres partits.

En aquest sentit, Aragonès ha posat damunt la taula les necessitats en l'àmbit de la dependència, les noves demandes del sector de l'ensenyament perquè "augmenta la població escolar" i en l'àmbit de la salut, perquè la "longevitat és més gran". El conseller també ha apuntat que calen inversions en innovació i infraestructures i també a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). "Això ho compartim molts i si molts compartim que és un problema, hauríem de compartir-ne la solució", ha reiterat.

stats