Economia 25/08/2016

Brussel·les respon a les crítiques del Tresor americà per investigar Apple

L'executiu comunitari defensa que continuarà actuant contra les companyies que rebin beneficis fiscals incompatibles amb la normativa europea

Europa Press
2 min
Logotip d'Apple. Font: Reuters

Brussel·lesLa Comissió Europea (CE) ha respost aquest dijous al Departament del Tresor dels Estats Units, que ahir va acusar Brussel·les d'extralimitar-se quan investiga la fiscalitat de companyies nord-americanes com Apple o Amazoninvestiga la fiscalitat de companyies nord-americanesAppleAmazon. El Tresor denuncia que Brussel·les actua com una "autoritat fiscal internacional" en les sospites sobre els presumptes avantatges fiscals que alguns països comunitaris concedeixen a aquestes corporacions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així doncs, la Comissió ha assegurat que "pren nota" de l'opinió del Tresor, però que alhora defensa que les normes fiscals actuals porten "un llarg temps" en vigor. D'aquesta manera, Brussel·les ha explicat que si es donen beneficis fiscals incompatibles amb les normes comunitàries, l'estat membre involucrat ha de reclamar a la companyia la quantitat concreta en cada cas.

La Comissió Europea ha defensat que les seves investigacions tenen l'objectiu de detectar aquest tipus de tracte fiscal i "restaurar la igualtat amb la resta de companyies", ha assegurat en roda de premsa el portaveu comunitari Alexander Winterstein. Tot i així, la CE ha eludit comentar el cas concret d'Apple, ja que la investigació encara és en curs.

En un document que es va conèixer ahir, el departament del Tresor diu que les accions de la Comissió erosionen els seus esforços per desenvolupar normes de tarifació exterior i aplicar la reforma fiscal pactada pel G20 i l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE).

Concretament, l'informe es refereix a les investigacions obertes el juny del 2014 contra Irlanda, els Països Baixos i Luxemburg per suposats avantatges fiscals a Apple, Starbucks i Fiat, respectivament. L'executiu comunitari va reclamar l'octubre de l'any passat a Luxemburg i els Països Baixos que recuperessin entre 20 i 30 milions en avantatges fiscals a Fiat i Starbucks, ja que considerava que aquestes sumes eren ajudes públiques il·legals.

Per al departament del Tresor, l'actitud de Brussel·les qüestiona la capacitat dels estats membres de complir els seus tractats bilaterals amb els Estats Units. No obstant, el portaveu ha negat que l'executiu comunitari només actuï contra multinacionals nord-americanes i ha afirmat que les normes s'apliquen de manera "indiscriminada", sense tenir en compte la mida o la nacionalitat de les empreses.

stats