Economia 02/12/2012

Catalunya ja ha rebut gairebé el 90% dels diners del rescat

La Generalitat, però, ja ha dit que haurà de tornar a recórrer al fons de liquiditat autonòmica el 2013

Efe
2 min
El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, compareixent davant la comissió d'economia del Parlament.

BarcelonaLa Generalitat ha rebut ja 4.828 milions d'euros dels 5.370 que ha demanat prestats al fons de liquiditat autonòmica (FLA), fet que suposa el 89,9% dels fons sol·licitats, segons dades del departament d'Economia de la Generalitat. Precisament demà a la tarda, el president de la Generalitat, Artur Mas, compareixerà davant la Diputació Permanent del Parlament català per informar del FLA i dels seus efectes sobre el control de la gestió de la tresoreria de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La Generalitat ha rebut bona part del rescat –3.288,9 milions d'euros– durant el mes novembre, quan va haver d'afrontar el venciment de bons minoristes –els anomenats 'bons patriòtics'– i dels seus corresponents interessos per valor de 2.847 milions d'euros. Així doncs, quedaran pendents per al desembre un total de 542 milions d'euros, encara que la Generalitat ja ha avisat que necessitarà tornar a recórrer al FLA l'any que ve.

En l'última compareixença al Parlament, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va precisar que els 5.370 milions d'euros que Hisenda ha autoritzat a la Generalitat a demanar prestats al fons de liquiditat autonòmic (FLA) poden suposar el pagament d'uns 2.000 milions en interessos en els pròxims deu anys.

A més de cobrir venciments, la Generalitat ha usat aquests fons per pagar factures endarrerides amb entitats amb concerts sanitaris, amb entitats del sector social i amb farmàcies, entre altres.

La delicada situació de la tresoreria de la Generalitat va fer que al juliol no pogués atendre el pagament de les quantitats que tenia compromeses per concerts socials i sanitaris, i la Generalitat encara no ha aconseguit saldar els seus deutes del tot.

D'altra banda, el conseller d'Economia va reclamar recentment al ministeri d'Hisenda més flexibilitat respecte al dèficit públic del 2013, que creu que hauria de ser del 2% en lloc del 0,7% marcat per a l'any que ve per a les comunitats.

stats