El Govern presenta un pressupost de 28.310 milions, el 3,6% més

Incrementa en 1.170 milions d'euros la despesa social, que és del 74,7% del total, 2,9 punts més que el 2015 i Junqueras diu que són els comptes de "la fi de les retallades"

El projecte de pressupostos per al 2017 que ha presentat aquest dimarts el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, puja per al total de l'administració pública de la Generalitat a 28.310 milions d'euros, el 3,6% més que els pressupostos del 2015, els últims que han sigut aprovats.

Aquest projecte de pressupostos incrementa en 1.170 milions d'euros la despesa social sobre el 2015. Aquest increment s'explica, segons el document al qual ha tingut accés l'ARA, per un augment del 7,8% dels ingressos, que inclou les mesures fiscals i una previsió pròpia de les bestretes del model de finançament. 

Els números s'han elaborat amb una previsió de creixement del 2,7% del PIB, inferior a la del 2016, però el Govern assegura "que l'economia evoluciona favorablement". 

Els comptes que ha presentat Junqueras també preveuen una despesa no financera i no finalista dels departaments de 22.611 milions d'euros. En concret, per partides, el departament de Salut comptarà amb 8.750,5 milions, 408,4 milions més que en els pressupostos del 2015 –els últims que s'han aprovat–. I una xifra lleugerament inferior a la prevista per la CUP en el document que va sotmetre al seu consell polític i on es xifrava en 8.806 milions. 

Per a Ensenyament i Universitats, el Govern ha previst 5.596,5 milions d'euros, 385,1 més que el 2015. La xifra també és superior a la que preveia la CUP i que ascendia a 4.794 milions. 

Pel que fa a Treball, Afers Socials i Famílies, el departament d'Economia ha pressupostat com a despesa no financera i no finalista 2.299,7 milions, 193,8 més que el 2015.

Segon els vicepresident del Govern, "l'època de la retallada s’ha acabat. Estem en un moment en que creixen els pressupostos".

Distribució de la despesa (en milions d'euros)

77.500 milions de deute

Una altra de les fites dels números és que aconsegueixen una reducció del 0,4% del deute sobre el PIB. Malgrat la reducció sobre el PIB, l'endeutament total de la Generalitat pujarà en 77.495 milions d'euros, amb un 1,6% d'augment.

El conseller Junqueras ha destacat el menor cost del deute, ja que els interessos baixen en 979 milions d'euros per a tota l'administració pública catalana. No obstant, ha indicat que un 52% del deute està en mans del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), proporció que pujarà, ja que per al 2017 es preveu un dèficit del 0,5%. Respecte al futur, ha indicat que "quan hi hagi la divisió d'actius entre l’estat espanyol i la república catalana veurem com queda", però ha alertat de la possibilitat d'un increment dels tipus d'interès "més tard o més aviat".

El pressupost de tot el sector públic de la Generalitat s'eleva a 28.310 milions d'euros, que suposa un 3,6% més que l'any 2015. Del total, 25.292 milions corresponen a l'administració de la Generalitat, xifra que és un 5,2% superior als 24.035 milions del 2015.

Estimació de bestretes i liquidació del 2015

El pressupost preveu uns ingressos no financers de quasi 22.687 milions d'euros, xifra que és 1.645 milions superior a la de l'any 2015, un 7,8% més, i 3.528 milions superiors a la liquidació del pressupost del 2015, el 18,4% més.

Per a aquesta millora d'ingressos el Govern ha tingut en compte les noves figures tributàries i, a més, el departament que dirigeix Oriol Junqueras ha fet una estimació de les bestretes que rebrà del govern espanyol, que com que està en pròrroga pressupostària manté les del 2016.

En aquest sentit, el Govern considera que la bestreta pujarà sobre la del 2016 quan el govern espanyol aprovi els seus pressupostos, i per això inclou 749 milions addicionals d'ingressos en la seva estimació, tenint en compte la millora que hi haurà del PIB i el mantenint la mitjana dels últims anys.

Junqueras ha dit que aquesta estimació s'ha fet de forma prudent. No obstant, s'ha queixat del repartiment del dèficit. Segons ha dit, els càlculs del Govern, amb el suport per exemple de l'autoritat fiscal independent (Airef), el dèficit hauria d'arribar a un 1,18%, i com que cada dècima són uns 220 milions, 7 dècimes de menys pujarien a 1.540 milions de recursos disponibles.

A més, el Govern també preveu uns ingressos de 1.616 milions d'euros per la liquidació del pressupost del 2015. Aquests diners de la liquidació es reben normalment a l'estiu, i aquest 2016 han sigut 1.400 milions per la liquidació del pressupost del 2014. En aquest sentit, el vicepresident ha indicat que cada vegada hi ha més diferència entre les bestretes i la liquidació final, i ha dit que les altres administracions donen finançament gratuït al ministeri d'Hisenda.

Els nous impostos i la modificació que s'ha fet dels que ja hi ha aportaran aquest any 109,8 milions d'ingressos addicionals, malgrat que l'impacte anual que calcula el Govern, quan estiguin tots en marxa, pujarà a 181 milions. Segons el projecte de pressupostos, des de l'any 2012 les noves figures tributàries i la modificació d'impostos han aportat 1.281 milions d'euros.

Dèficit injust

Malgrat que encara no està aprovat pel govern espanyol l'objectiu de dèficit per a les comunitats per al 2017, el Govern ha fet els pressupostos amb una previsió del 0,5% sobre el PIB. Però el Govern qualifica d'injusta aquesta xifra, ja que la Unió Europea va ampliar a l'estiu l'objectiu de dèficit públic per a Espanya del 2,9 al 3,1%, sense que s'hagi distribuït aquesta ampliació als diferents nivells de les administracions públiques.

Agència Tributària

Els pressupostos, en la seva xifra d'ingressos, no tenen en compte la recaptació més elevada que espera la Generalitat quan l' Agència Tributària de Catalunya es faci càrrec de la liquidació d'impostos que ara fan les oficines dels registradors i de la recaptació executiva que ara fa l'agència estatal. Segons el Govern, assumir aquestes funcions aportarà uns ingressos addicionals de 30,3 milions d'euros.

"Sou uns lladres": la rebuda dels funcionaris

Uns 300 funcionaris s'han concentrat aquest matí a les portes del Parlament i han rebut el vicepresident Oriol Junqueras amb crits de "Sou uns lladres" i han reclamat uns pressupostos socials. Els treballadors públics han fet proclames amb crits de "Volem un 6 per cent" i portaven pancartes en favor de l'educació i la sanitat pública.

Els manifestants han assenyalat "l'esquerra retalladora" i han reivindicat que "no volen engrunes", sinó "el pa sencer". Junqueras s'ha aturat per parlar amb els representants sindicals a la mesa de la funció pública, els ha comunicat que està disposat a dialogar sobre les seves preocupacions i s'ha acomiadat amb una encaixada de mans.

Tramitació parlamentària

Junqueras ha preferit no especular sobre la negociació parlamentària que ara comença. "Nosaltres fem la que ens sembla la millor proposta", ha recalcat sense pressuposar l'acord final amb la CUP. "Si hi ha modificacions durant la tramitació ho sabrem quan es tramiti", s'ha limitat a apuntar. De moment, l'executiu només té garantit que els pressupostos es debatran al Parlament, a diferència del que va passar amb el projecte del 2016. La reunió amb els portaveus dels grups parlamentaris d'aquest mateix dimarts no li ha servit per saber quina acceptació té el pressupost, perquè "no han dit res". L'oposició es posicionarà durant la tarda.