El Govern anuncia subvencions per quintuplicar els punts de càrrega de vehicles elèctrics

La Generalitat invertirà prop de 6 M € en un pla per estendre la recàrrega a domicilis, benzineres i vies interurbanes a tot el territori

El cotxe elèctric necessita una empenta a l'hora de facilitar la recàrrega de les bateries per poder guanyar protagonisme a les carreteres. La Generalitat s'ha proposat multiplicar per cinc el nombre de punts de recàrrega a tot el territori en tres anys. El pla aprovat aquest dimarts pel Govern inclou subvencions de fins al 50% en el cost d'instal·lació d'aquestes infraestructures, ja sigui en aparcaments de comunitats de veïns, centres comercials o vies interurbanes.

El Govern invertirà 5,8 milions d'euros en aquest pla d'impuls de la recàrrega de vehicles i confia que això mobilitzarà prop de 9 milions d'inversió privada, ha explicat el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget. L'objectiu és passar dels 4.000 punts de càrrega existents avui a 25.000 en un horitzó 2019.

Les subvencions, segons la Generalitat, cobriran fins al 50% del cost d'instal·lació allà on hi hagi "barreres significatives" per a la implantació, com pot ser a un aparcament de comunitat de propietaris. A aquesta línia de recàrrega més lenta (normalment de 8 hores i nocturna) s'hi destinaran 2,6 milions per als ajuts.

En el cas de la càrrega semirràpida es vol passar dels 42 punts actuals als 400 en zones com centres comercials i àrees urbanes, mentre que en la càrrega ràpida (de només 20 minuts) l'objectiu és arribar als 42 punts davant dels 19 actuals. En aquest últim cas, les subvencions a la instal·lació es combinaran amb la concessió "d'espais estratègics" en eixos viaris.

"El que volem és construir corredors pels quals els vehicles elèctrics puguin circular normalment amb una xarxa de càrrega", ha explicat el conseller. L'objectiu és estendre la xarxa a tot el territori i no només a Barcelona i les seves rodalies. 

Les flotes públiques: un bon inici

Per tal de maximitzar l'impacte del pla, ha dit el conseller, es posarà en marxa una taula on hi haurà representades les administracions catalana i espanyola, les empreses, concessionàries de carreteres i també representants de les administracions de França o Andorra per garantir una continuïtat de la xarxa més enllà del territori català.

Baiget ha explicat que aquest nou pla vol donar continuïtat a les diferents mesures d'impuls que s'han anat desplegant des de les diferents administracions. Des de l'any passat, per exemple, els cotxes elèctrics tenen  peatges gratuïts a Catalunya quan es tracta dels que depenen de la Generalitat. En el cas del govern espanyol, estableix que qui compri un cotxe elèctric està exempt de pagar l' impost de matriculació.

Més continguts de